Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Kratice za jednostavnije pregledavanje interneta
08.12.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Kratice za jednostavnije pregledavanje interneta
Za razliku od palete Find, koja nudi nekoliko osnovnih opcija za pretraživanje
Jedna od najboljih mogućnosti web-preglednika Firefox-a je istovremeno prikazivanje više strana na posebnim karticama, a one se mogu otvarati pritiskanjem odgovarajućeg jezička.
Umjesto da tražite opciju u meniju da biste otvorili novu karticu, pritisnite Ctrl-T i otvorit ćete praznu stranu na novoj kartici, s kursorom u adresnom polju. Da biste otvorili neku hipervezu na novoj kartici, desnim tasterom miša pritisnite hipervezu i izaberite Open Link in New Tab ili je označite i pritisnite točkić miša.
Da bi se hiperveze, koje se obično otvaraju u novom prozoru čitača, otvarale na novoj kartici, izaberite Tools-Options-Tabs, zatim New Tab i pritisnite OK. Ukoliko vam je zgodnije da se između kartica krećete pomoću tastature, pritisnite Ctrl-Tab da biste karticu otvorili na desnoj strani, ili Ctrl-Shift-Tab ako je želite s lijeve strane.
Da biste unijeli URL adresu ili kriterij za pretraživanje u adresno polje, pritisnite Ctrl-L ili Alt-D. Ako ste već unijeli ime domene u adresno polje, nemojte gubiti vrijeme i unositi .com, nego pritisnite Ctrl-Enter da biste dodali taj nastavak i direktno prešli na izabranu stranu. Prečica za .org je Ctrl-Shift-Enter, a za .net Shift-Enter.
Da biste unijeli termin za pretraživanje u polje Search Bar, pritisnite Ctrl-K. Kada hoćete mijenjati dostupne usluge za pretraživanje, pritisnite Ctrl-strelica nadole ili Ctrl-strelica nagore. Da biste pronašli određeni tekst na tekućoj strani, pritisnite Ctrl-F što otvara paletu Find, ili samo kosu crtu (/) da biste otvorili paletu Quick Find. Za razliku od palete Find, koja nudi nekoliko osnovnih opcija za pretraživanje, paleta Qick Find ima samo polje u koje se unosi termin za pretraživanje. Da biste prešli na sljedeće pojavljivanje traženog termina, pritisnite taster F3.

Omiljene stranice
Ako poželite web-lokaciju koju pregledate uvrstiti u spisak omiljenih, izaberite Bookmarks-Bookmark This Page ili pritisnite Ctrl-D. U dijalogu Add Bookmarks pritisnite strelicu u meniju Create In da biste prikazali spisak direktorija u koje ste nedavno dodavali izabrane lokacije.
Ako u tom spisku ne pronađete traženi direktorij, pritisnite strelicu s desne strane opcije Create In. Nakon toga će se dijalog Add Bookmark proširiti i moći ćete izabrati bilo koji direktorij ili napraviti novi. Kada završite, pritisnite OK.