Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
SPlayer 3.3
10.12.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
SPlayer 3.3
Kada u pitanje dođe reprodukcija multimedije na Windowsima, mnogi se zbune poplavom raznih playera koji mogu sve, pa čak i više od onoga što bi običan alat za reprodukciju i trebaloda uradi. Ali, svega nekoliko popularnih playera uvijek iznova osvajaju publiku, uvjerljivo držeći primat u tom segmentu.
Činilo da će neko novo ime u svijetu playera teško moći uzdrmati nastalu kolotečinu. Međutim, kako to obično biva, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti program koji je u stanju čak i one koji ne vole mijenjati navike natjerati da barem razmisle o promjeni. SPlayer je upravo takav reproduktor.
U prvom redu, krasi ga minimalistički dizajn koji je podjednako vizuelno ugodan, kao i intuitivan, pa ga već to čini zanimljivim. Ali, njegova prava snaga leži u detaljima. Naime, SPlayer raspolaže s više od 150 raznih mogućnosti i sitnica, a kada se tome pridodaju korisna tehnološka rješenja, SPlayer postaje neodoljiv.
Jedna od osnovnih karakteristika zbog kojih će mnogima biti zanimljiv je činjenica da je optimizovan za minimalno opterećivanje procesora i memorije pa može iskorištavati i snagu GPU-a, a dobro poznaje i instrukcije procesora sa više jezgra. Može biti i štedljiv pri trošenju energije. S druge strane, može se pohvaliti visokim kvalitetom reprodukovanog videa, ali i činjenicom da podržava praktično svaki multimedijski format koji vam može pasti na pamet. Uz to, kvalitet zvuka, bilo da je riječ o reprodukovanom HD sadržaju, DVD naslovu ili sadržaju kodiranom u DivX, je sjajan. Važno je pomenuti kako SPlayer integriše famozni CoreAVC dekoder, što ga čini idealnim za reprodukciju HD sadržaja, a zna reprodukovati i Blu-ray naslove.
SPlayer je drukčiji od drugih najviše zahvaljujući detaljima. Na primjer, ako otvorite neki DivX, SPlayer će se automatski spojiti na Internet i potražiti odgovarajuće titlove na engleskom jeziku, preuzeti ih i početi prikazivati zajedno s videom. Osim toga, tu su i druge zgodne sitnice kao što je mogućnost uklanjanja zlosretnih crnih rubova, zatim ugađanje niza parametara prikaza videa, pa opcija postavljanja da je glavni prozor SPlayera uvijek na vrhu, a tu je i podrška za Aero i još mnogo toga.
SPlayer može reprodukovati i audiodatoteke, ali oprema i opcije za manipulisanje su ispod svake kritike, pa se u tom kontekstu na njega nije preporučljivo previše oslanjati.
SPlayer je zaista sjajan reproduktor multimedijalnih datoteka koji, uprkos tome što za njega ne morate platiti ništa, raspolaže osobinama kojima se obično hvale tradicionalno raskošnije opremljeni komercijalni playeri.
Platforma: Windows 2000/XP/Vista/7
Veličina: 5,12 MB