Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Video player VLC 1.0
Ispred svog vremena
22.12.2009. 12:00
Izvor: Info online
Ispred svog vremena
VLC je skraćenica za Video LAN Client, nastao je kao projekt grupe studenata davne 1996. na prestižnom inžinjering univerzitetu École Centrale Paris. Projekat je bio baziran na Linuxu, a cilj mu je bio gledati TV na kompjuteru.
U početku se projekat sastojao od VLS (VideoLAN Server) i VLC (VideoLAN Client) aplikacija koje su služile za čitanje i streaming MPEG2 video stramova. Nakon mjeseci, ako ne i godina pregovora, 2001. godine direktor univerziteta pristaje da se VLC distribuira pod GPL licencom, kada u projekat počinju da se uključuju developeri iz cijelog svijeta, pa prvi win32 port dolazi samo šest mjeseci kasnije. Početkom 2003. godine dolazi i do prvog testiranja MPEG4 podrške.
Razvojni tim VLC-a u želji za obilježavanjem 13 godina aktivnog razvoja, odlučio je konačno postaviti i milestone verziju 1.0. Danas je VLC jedan od najsveobuhvatnijih video playera koji je u stanju da dekodira, ali i enkodira bilo koji audio/video format. Način na koji ovo uspijeva je preko GPL biblioteke libavcodec, iz koje “vuče” većinu codeca, iako dosta koristi i vlastite multipleksere. VLC ima krajnje modularan dizajn što olakšava implementaciju novih formata i codeca, no autori idu i korak dalje, pa je moguće automatski odstraniti nepotrebni sadržaj, npr. reklame ispred Netflix fimova (američka online videoteka). Interfejs je rađen uz pomoć Qt4 biblioteka (Windows/Linux), a tu su, naravno, i skinovi, te podrška za Winamp2 i XMMS skinove, no nije sve u grafici jer se interfejsi protežu od konzole i telneta, pa sve do HTTP/AJAX-a. Program je dostupan skoro pa na svakoj platformi, od Windowsa, Linuxa, MacOS X preko Syllablea, BSD-a pa sve do BeOS-a, Solarisa, pa čak i iPhonea! Komunikacija između korisnika i aplikacije je besprijekorno riješena, te se svodi na visokopodesivu kontrolu preko tastature, pokrete miša ili upravljanje raznim IrDA kontrolerima. Jedna od najpopularnijih mogućnosti VLC-a svakako je popravljanje oštećenih datoteka ili nezavršenih downloada. Tu je i mogućnost puštanja filmova direktno iz .iso formata, pa makar vaš OS bio i bez podrške za njih. Novo u verziji 1.0 je što možete puštati filmove iz arhiviranih datoteka! Malo je poznata činjenica da je VLC prisutan u Windows Vista Ultimateu u ulozi Windows DreamScene, gdje mu je funkcija reprodukcija videa u obliku wallpapera. Jedna od najboljih mogućnosti VLC-a je ripanje DVD-ova, a uz verziju 1.0 uvedena je mogućnost snimanje materijala za vrijeme njegove reprodukcije, što je više nego praktično u slučaju da pratite neki live streaming i odlučite se snimiti čitav prenos ili samo jedan njegov dio. Još jedna novost je reprodukcija frame-by-frame, a nemojmo zaboraviti ni reprodukciju od tačke A do tačke B. VLC 1.0 je, pored svih ovih poboljšanja, drastično unaprijedio podrške za sve video formate, ujedno je napravljen ključni proboj u podršci za nove formate (Raw Dirac, M2TS), a tu je i podršku za nove HD formate kao što su AES3, Dolby Digital Plus, TrueHD, Blu-Ray Linear PCM, Real Video 3.0 i 4.0.
U “zakonom zaštićenom” svijetu VLC (bar prema Google Trends) kotira kao najkorišteniji / najtraženiji player među tržišnim liderima poput WMP i QuickTimea, a situacija je više-manje ista i u “slobodnom” svijetu. Tu su, naravno, i mane – program je u stanju da čita video iz arhivirane datoteke, a nije u stanju da doda novu vizualizaciju audio reprodukciji – apsurd, zar ne? Možda najveći nedostatak je neugledan osnovni skin, pa ga zbog toga za sada nema u Ubuntu Linuxu i Debianu, a i to je razlog zbog kojeg većina korisnika koristi “jednostavne” playere dok ne zagusti, a onda VLC rješava stvar.
No, iako se VLC čini kao savršen player, šta je to što ga sprječava u osvajanju svijeta? Njegova savršenost je ujedno njegovo prokletstvo – VLC ima odgovor na sva naša pitanja i potrebe, dok su većini korisnika u većini slučajeva sasvim dovoljne i osnovne funkcije.