Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Ako tražite posao pripazite na svoje online ponašanje
02.02.2010. 12:00
Izvor: Sarajevo-x
Ako tražite posao pripazite na svoje online ponašanje
Stručnjaci upozoravaju sve osobe koje traže posao na to da njihov Facebook profil može negativno utjecati na njihovo zapošljavanje, s obzirom da je nedavno provedena studija pokazala da čak sedam od deset poslodavaca provjerava profile svojih potencijalnih uposlenika.
Naime, svaki poslodavac provjerava online ponašanje potencijalnog kandidata i takvo nešto je danas postalo sastavni dio kao što je biografija ili intervju.

U istraživanju koje je prodvedeno u 100 najboljih kompanija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj 70 posto poslodavaca je priznalo kako odbija kandidate zbog njihovog online ponašanja.

No, naravno istaknuto je i to da Facebook profili mogu itekako pomoći u dobijanju posla.

"Online reputacija nije ništa čega biste se trebali plašiti, već nešto čime biste trebali naučiti upravljati. Internet koriscnici moraju paziti na online ponašanje i 'njegovati' svoju reputaciju s obzirom da svaki poslodavac prvo pregleda online profile“, kazao je Peter Cullen, uposlenik u Microsoftu.

Korisnici na Facebooku često postavljaju svoje fotografije na kojima nisu u baš 'sjajnom' izdanju, ili , pak psuju i žale se na posao. Takvo nešto se zasigurno neće svidjeti poslodavcima,

"Soicijalne mreže su odličan način za stjecanje poslovnih kontakata ili promocije samoga sebe. No veoma je bitno da ljudi to znaju iskoristiti na pravi način i samim time da izgrade profesionalni imidž“, kazala je Farhan Yasin, menadžer za ljudske resurse u firmi Careerbuilding.

Ona je još jednom upozorila sve one koji tragaju za poslom, ali i one koji već imaju, da paze kakve fotografije postavljaju i šta sve pišu, s obzirom da se nerijetko dešava da poslodavac otpusti radnika koji se putem Facebooka žalio na posao.