Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Grafička karta PowerColor Radeon HD 5850 1 GB
Pronađi me ako možeš
09.02.2010. 12:00
Izvor: Info online
Pronađi me ako možeš
Sporadični Radeon HD 5850 modeli koji se mogu naći u prodaji jedini su razlog zbog kojeg lansiranje ove karte tehnički ne možemo proglasiti lansiranjem “na papiru”. Iako su posljedice po dobavljivost iste.
Tehnički, ovaj model je predstavljen u isto vrijeme kada i jači Radeon HD 5870, jer je baziran na istom Cypress grafičkom procesoru, ali su karte puštene u prodaju sedam dana kasnije. Pošto se to poklopilo sa predstavljanjem AMD DirectX 11 ponude u donjem cjenovnom rangu (Radeon HD 5770 i 5750), u proizvodnji je očigledno prednost data ovim kartama usmjerenim na puno unosniji dio tržišta.
Kako bilo, dobaviti 5850 trenutno je previše i za Tom Cruisea, a ovo je jedan jedini model kojeg smo od lansiranja do danas “upratili” na cjenovnicima domaćih firmi. Očekivano, ovo je referentni model sa sličnim sistemom hlađenja kao kod jače karte, ali nešto manjih dimenzija, pa nećete morati “štemati” kavez za hard diskove u manjem kućištu da je ubacite. Pritom, dva napojna PCIe konektora su iz nepoznatog razloga prebačena u jedan od crvenih “usisnika” na zadnjoj strani, pa je moguće da će hard disk u kućištu ipak smetati kablovima.
Za 100 USD manje u odnosu na trenutno najjači GPU na svijetu, 5850 nudi nešto manji broj izvršnih jedinica, koji je sa 1600 spao na 1440, te blago nižu radnu frekvenciju čipa i memorije (850 > 720 MHz, odnosno 4800 > 4000 MHz). S obzirom da je AMD namjerno smanjio memorijsku propusnost ovom modelu, moguće je da u tvrdnji da 5870 ima dovoljno memorijske propusnosti ima zrnce istine (mada smo još uvijek vrlo sumnjičavi, jer 5870 ne daje duplo više performansi u odnosu na Radeon HD 4890, kako bi trebao). Enivej, kukali smo prilikom recenzije 5870 da je zbog promašenog “sweet spota” cijena viša nego što bismo voljeli, pa se najjači model pozicionira u ultra-high-end dio ponude. 5850 je cijenom bliži našim očekivanjima, ali i dalje nedovoljno blizu (zvanična cijena je 260 USD). No, karte su još uvijek jako tražene, a malo ih je, pa je sniženje izvjesno, pogotovo pred novogodišnju kupovnu groznicu. Set argumenata kojima 5850 raspolaže je isti kao kod jačeg modela: DX11 kompatibilnost, Eyefinity tehnologija prikaza na do tri ekrana, solidan skok u snazi u odnosu na Radeon HD 4890, uz poboljšanje kvaliteta prikaza kroz angle-independent anisotropic filtriranje i supersample antialiasing. Uz određeni broj sitnih poboljšanja jezgra i multimedijalne strane grafičkog čipa (zvuk kroz HDMI priključak). Sa ovim modelom, AMD je Nvidiu doveo u istorijski neviđenu pat poziciju. Bez DX11 čipa kojim bi se mogli “tući” i sa neekonomično velikim i skupim GT200(b)-baziranim kartama u prodaji (GTX260, 275, 285), zeleni tim po prvi put ne može napraviti niti jedan jedini potez da poboljša svoju poziciju prije nego što se pojavi nova Nvidia arhitektura.
5870 je deklasirao GeForce GTX 285 na mjestu najbrže single-GPU karte na svijetu, 5850 je sada također brži od ovog modela, iako je po preporučenim cijenama jeftiniji u nekim slučajevima. Sa DX11 podrškom, koja obećava dugotrajnost i potencijalno unapređenje prikaza igara s vremenom, Nvidia ovdje nema šta da traži. Svjesni nezavisne pozicije, Nvidia čak nije snizila cijene svojih karti, ali su značajno smanjili obim proizvodnje, ostavivši tržištu da se pobrine za ono što se nalazi po skladištima prodavača. Iako ne pokreće geekovske zupčanike tako snažno kao Radeon HD 5870, 5850 je investicija s više rezona, iako bi se dalo raspravljati o tome koliko se trenutno isplati kada se 4890 modeli, čak i oni fabrički overclockirani, mogu kupiti za 420-430 KM. Naravno, 5850 ima neoborive adute za vlasnike velikih monitora i u osiguranju investicije, pa je, uz malo strpljenja, odličan izbor.