Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Istraživanje: Je li pristup internetu osnovno ljudsko pravo?
09.03.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Istraživanje: Je li pristup internetu osnovno ljudsko pravo?
Gotovo četiri od pet osoba širom svijeta vjeruje da je pristup internetu osnovno pravo svakog čovjeka, pokazali su podaci anketa za BBC World Servicea.
Anketa je provedena na više od 27.000 odraslih osoba u 26 zemalja širom svijeta. Zemlje kao što su Estonija i Finska već su donijele odluku da je pristup internetu pravo svakog njihovog građanina.

Evropska unija nastoji osigurati univerzalni pristup širokopojasnom pristupu internetu. Ali, poput mnogih područja širom svijeta pokušava iznaći načina kako osigurati brzi pristup ruralnim područjima gdje tržišno orijentisane firme za pružanje usluge interneta ne pronale svoj komercijalni interes. Analitičari kažu da će se uskoro mnoge zemlje suočiti sa sve većim zahtjevima građana za pristup internetu. Istraživanje BBC-a pokazalo je da 87 posto korisnika interneta smatra da bi internet pristup trebao biti "temeljno ljudsko pravo ". A 70 posto onih koji trenutno nemaju pristup mreži smatra da bi im svakako pristup trebao biti omogućen.

Međunarodna tijela poput Ujeninjenih naroda takođe podržavaju nastojanje da se svima omogući pristup internetu. "Pravo na komunikaciju ne može se ignorisati," izjavio je Dr. Hamadoun Toure, glavni tajnik Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), prenosi BBC News.

On je rekao da vlade moraju "pristup internetu doživjeti kao pružanje osnovne infrastrukture - baš kao što su ceste, otpad i voda". "Mi smo ušli u društvu znanja i svi moraju imati pristup učestvovati."