Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Quake Catcher program: Sistem za otkrivanje potresa od mreže laptopa
16.03.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Quake Catcher program: Sistem za otkrivanje potresa od mreže laptopa
Novi pametni kompjuterski software iskorištava mjerače ubrzanja ugrađene u mnoge novije laptope te u trenutku postaje jeftina zamjena za seizmograf!
Program se zove Quake Catcher i njegovim kreatorima je namjera olakšati, pojednostaviti i pojeftiniti proces detektovanja potresa, na način da se njime iskorištavaju mjerači ubrzanja ugrađeni u sve novije laptope, piše LA Times. Danas se ti mjerači ubrzanja ugrađuju u gotovo sve, od iPhonea, do Nintenda Wii, a to su zapravo minijaturni uređaji koji detektuju pokrete. Umrežavanje mnogih laptopa sa tim uređajima, uz korištenje ovog softwarea, moglo bi postojeće sisteme za praćenje potresa uvelike nadograditi, ukoliko bi se ta mreža postavila duž tektonski aktivnih zona.

Ideju za Quake Catcher naučnica Elizabeth Cochran, sa kalifornijskog univerziteta u Riversideu, dobila je proučavajući kompjuterski program Seismac, na kompjuteru prijatelja. Ali, dok Siesmac mjeri tek vibracije pokojeg smijeha, Cochran se nada kako će njen program pomoći znanosti u spašavanju života. Ipak, valja objasniti kako Quake Catcher zapravo funkcioniše. Naime, laptop sa tim programom instalisanim na njega, bilježi sva podrhtavanja, ali neće pokazivati podatke, osim ako nije umrežen sa više drugih, i ukoliko drugi prenosni kompjuteri ne zabilježe ista podrhtavanja.

Ako ideja zaživi u domovima, školama i firmama, možda bi se čitava stvar mogla pretvoriti u nekakvu vrstu predupozorenja. čak i prenosni kompjuteri, koji nemaju mjerače ubrzanja, mogu premostiti tu prepreku, na način da im se putem USB priključka instališe sličan uređaj. Već oko 1000 osoba se umrežilo u Quake Catchers mrežu i prvi im je cilj pokriti područje Kalifornije, a nakon toga i šire.