Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Kupci iPada žale se na probleme sa bežičnim internetom
06.04.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Kupci iPada žale se na probleme sa bežičnim internetom
Prvi rezultati prodaje Appleovog novog tablet kompjutera, iPada, nadmašili su sva očekivanja.
Dok analitičar investicijske kuće Piper Jaffray Gene Muster procjenjuje da je prvi dan prodaje sa između 600 i 700 hiljada prodanih primjeraka iPada nadmašio sva očekivanja, na Appleovoj internet stranici našao se niz komentara kupaca koji imaju problema sa prijemom signala bežičnog interneta koji je slab ili nikakav.

Apple nije htio dati nikakvu procjenu prodaje, a analitičari su došli do brojke od 700.000 prodanih primjeraka. Takođe su procijenili da će se tokom 2010. godine prodati ukupno 5,5 miliona iPada, a do 2012. godine čak 20,1 milion.

"Prodaja se održala relativno stabilnom tokom dana. Ja imam velika očekivanja", rekao je Munster, koji je sebi kupio model od 16 gigabajta po cijeni od 499 dolara.

IPad je pokušaj Applea da tablet kompjutera pretvori u popularne potrošačke naprave, što njegovim suparnicima poput Microsofta ranije nije uspjelo.

Proizvod je nadgradnja na uspjehe Appleova iPhonea i iPoda, a trebao bi zauzeti mjesto između pametnog mobitela i laptopa. Apple je uvjeren da će iPad biti dovoljno primamljiv kupcima koji bi za njega trebali izdvojiti nešto više novca nego za jeftiniji laptop. Početna cijena osnovnog modela iPada je 499 dolara.