Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Manipulisanje podacima korisnika: Oštre kritike Facebooku zbog kršenja privatnosti
13.04.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Manipulisanje podacima korisnika: Oštre kritike Facebooku zbog kršenja privatnosti
Ministrica za zaštitu potrošača Ilse Aigner oštro je kritikovala Facebook zbog manipulisanja privatnim podacima korisnika. U otvorenom pismu pozvala je rukovodstvo Facebooka da zamotri postojeća pravila privatnosti.
Njemačka ministrica za zaštitu potrošača Ilse Aigner pozvala je rukovodstvo Facebooka da hitno provjeri pravila o privatnosti korisnika. Aigner je poslala otvoreno pismo izvršnom direktoru i osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, kritikujući pravila o zaštiti privatnosti na ovoj društvenoj mreži.

"Privatni podaci moraju ostati privatni,“ napisala je ministrica Aigner u pismu koje je objavljeno u brojnim njemačkim medijima. "Nažalost, Facebook to ne poštuje".

Aigner je navela i podatke nedavnog istraživanja o zaštiti potrošača koje je pokazalo da Facebook ozbiljno krši privatnost njegovih korisnika.

Naime, Facebook planira da uvede novo pravilo da se privatni podaci neke osobe, mogu bez saglasnosti vlasnika, proslijediti nekome drugome u komercijalne svrhe.

"Svako ko ne žele privatne podatke bez saglasnoti dijeliti sa drugima, mora koristiti opt-out funkciju", rekla je Aigner.

Facebook je zbog toga kritikovan sa svih strana. Korisnici su nezadovoljni i očekuju promjene, jer ne žele da se njihovi privatni podaci koriste u komercijalne svrhe bez odobrenja.

"Očekujem da će Facebook, bez odlaganja, razmotriti postojeća pravila o privatnosti. Promjene koje se planiraju uvesti, moraju se prije implementiranja jasno saopštiti korisnicima“, napisala je Aigner.

Društvena mreža Facebook ima više od 400 miliona korisnika širom svijeta, od kojih je 7,5 miliona u Njemačkoj. Jedna od njih je i ministrica Ilse Aigner, ali ako Facebook bude istrajan na zadržavanju trenutnog modela, ne preostaje joj ništa drugo nego da se odjavi sa ove društvene mreže.

Nedavno je zbog kršenja privatnosti Aigner takođe kritikovala i projekat Internet giganta Google Street View.

Googleov Street View omogućava panoramske slike od 360 stepeni snimljene u mjestima i gradovima širom svijeta. Ova usluga već je, između ostalih dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, a Google takođe planira da ovo uslugu omogući i u Njemačkoj.

Aigner je početkom ove godine slike na Googleu opisala kao "milioniti put da se krši pravo na privatnost".