Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Lako i brzo: Wikipedia dobila bolji pretraživač i novi izgled
19.05.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Lako i brzo: Wikipedia dobila bolji pretraživač i novi izgled
Tim Wikimedia User Experience koji postoji od aprila 2009. bavi se poboljšanjima korištenja Wikipedije. Rezultati njihovog djelovanja nedavno su implementirani u najveću enciklopediju današnjice. Posjetioci koji su nedavno pregledali sadržaje na Wikipediji mogli su zamijeniti novu korisničku uslugu, navodi Tportal.

Nova korisnička usluga nadograđuje se na staru i ne uvodi velike promjene koje bi mogle stvarati probleme korisnicima naviklim na "staru" Wikipediju. Najveća je promjena premještanje okvira za pretragu u gornji desni ugao što smatramo dobrim potezom, jer mu je lakše pristupiti pa je uočljiviji. Sami algoritmi za pretragu pretrpjeli su promjene vidljive u prijedlozima koji bi korisnika trebali brže dovesti do traženog pojma.

Dodani su tabovi na vrh stranice čime je jasno definisano što se trenutačno prikazuje. Više ne bi trebalo biti zabune prikazuje li se stranica za dodavanje sadržaja ili pregledavanje sadržaja. Oni koji doprinose sadržajima Wikipedije vidjet će da je promijenjena lista alata na stranici za kreiranje sadržaja. Time bi se taj proces trebao olakšati i ubrzati.

Posjetioci Wikipedije kojima ne odgovara novi dizajn mogu enciklopediju pregledavati u starom ruhu i jednostavno isključiti novi izgled.