Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Nettop Prestigio SuperSlim ION 230
Zrno graška
16.06.2010. 12:00
Izvor: INFO Online
Zrno graška
Idemo, brzo – koja je najmobilinija vrsta PC-jeva? Laptopi. Ne-ne. Netbookovi? Ne. Do kraja ove recenziju ćete promijeniti svoju definiciju mobilnog.
Sasvim slučajno sam naišao na Prestigio SuperSlim na cjenovniku i odmah me zainteresovao. Dogovorio sam da nam ga Megatrend ustupi na testiranje i dobio informaciju da je uređaj stigao u redakciju. Pošto me jako zanimao, ulazeći u naš lab tražio sam ga pogledom... Asus laptop, AOC monitor, bijela kutijica za Intel procesore, Vista tableti... hm, mora da još nije stigao. I tako par dana, a onda sam konačno odlučio ozbiljnije se zaroviti među testnu opremu. Pobliže sam pregledao razne kutije i kutijice, pa i onu malu bijelu veličine osrednje grafičke karte... Ha! Tu se sakrio kompletan minijaturni kompjuter. Skoro da je ispravljač prosječnog laptopa veći od njega.
Sa zapreminom od jednog litra, ovo je malena kutijica 15 x 17 cm, debljine samo 2 cm. Toliko mala da posumnjate da vas neko zeza kada vam kaže da je unutra pravi pravcati PC. Naravno, formula je stvorena u Intelu i zove se Atom procesor, no za svu magiju minijaturizacije zasluge nisu adresirane samo na ovu kompaniju. Procesoru podršku daje GeForce 9400M čipset, što zajedno čine platformu poznatiju pod nazivom ION. Nvidia je “krivac” za začin jednako bitan kao i procesor.
Sâm čipset nije ništa spektakularno; isti je na desktopu bio aktuelan prije više od godinu dana. Ono što ostavlja bez daha je veličina štampane ploč(ic)e. Nvidia je redefinisala riječ integracija, pa je u samo jednom kontrolerskom čipu sve potrebno ovom malom kompjuteru da prikazuje sliku na ekranu i komunicira sa vanjskim svijetom. ION je istovremeno testament o važnosti marketinga na današnjem tržištu. Tajvanska firma VIA skoro deset godina razvija minijaturne platforme od kojih su neke još manje od mini-ITX formata u kojem je rađen Prestigio kompjuter. Ali, nisu amerikanci. I nisu dobri sa marketingom. VIA zato nikada nije napravila veći upliv u kompjuterski mainstream. Ali, vratimo se SuperSlimu – na kućištu od glatke crne plastike dva USB-a su smještena na prednjoj strani, iza poklopca, a četiri nazad. Pored njih postoje još izlazi za audio i mikrofon, te na ovom modelu DVI priključak. Namijenjen je primarno poslovnoj klijenteli, a pored njega postoji i multimedijalno nastrojen model sa HDMI priključkom. Najveća prednost integrisanja GeForcea je, očito, u poboljšanim grafičkim performansama, što automatski ovu mašinicu izdiže iznad prosječnog kancelarijskog kompjutera. GPU pomaže u reprodukciji videa u kombinaciji sa odgovarajućim video playerom (npr. SPlayer je savršena kombinacija), a ni igranje starijih i manje zahtjevnih igara kao što su Half-Life ili Simsa nije neostvarivo.
Pošto je GPU dovoljno snažan (barem u poređenju sa uobičajenom Intel integracijom), najviše nas je interesovala baš ta “nadgradnja” uredske mašine. Pošto nema HDMI, grafički izlaz ovog modela je ograničen na single-link DVI, ali je to dovoljno za 1920x1200, tako da uz poneki konverter može poslužiti i za vezu sa LCD TV-om ili plazmom. Reprodukcija videa je zadovoljavajuća; u SPlayeru se može zavrtiti praktično sve, jer GeForce preuzima breme dekodiranja, dok Atom zvižduće i tapka nogom na 30ak posto zauzeća. Ni 1080p sadržaji poput BBC Planet Earth dokumentarca nisu pravili probleme. Međutim, na nekim sadržajima prikaz nije potpuno tečan. U slučaju ovog modela, audio može biti samo stereo, iako je ugrađena podrška višekanalna. U slučaju HDMI modela, višekanalni zvuk se može dobiti kroz HDMI. U stvari, najveće razočarenje je vezano uz zagrijavanje Nvidia čipseta, što se osjeti u gornjem dijelu kućišta. Samo grijanje i nije toliko bitno, svakako nećete držati ruku na kompjuteru, međutim zbog grijanja je Prestigio morao koristiti aktivni hladnjak. A on nije nečujan, nego se oglašava šuštanjem promjenjivog intenziteta, zavisno od opterećenja mašine. Za ljude navikle da im je mašina bučna tokom rada, ovo neće biti problem, jer je nivo otprilike kao na laptopima kada grafička karta nije aktivna (na desktopu i sl.); ali, s obzirom na malu snagu Atom procesora, očekivali smo nečujan rad, pogotovo što je ovoj mašini životna okolina u blizini monitora (ili na njemu, isporučuje se metalni držač za montažu sa zadnje strane). Kada se reprodukuje video uz pomoć GPU-a ili prikazuje igra, šuštanje je nešto intenzivnije. Bitno je napomenuti da se uz mašinu ne isporučuju miš ni tastatura, što je ostavljeno korisniku na izbor, a osim Ethernet mreže, ne postoji modul za bilo koji bežični vid povezivanja, iako je ugradnja WiFi USB donglea trivijalan posao. Ipak, veća količina priključenih uređaja može stvoriti gužvu na gusto zbijenim USB konektorima na zadnjoj strani, mada uvijek ostaju dva na prednjoj. Na ugrađenom 250 GB hard disku preinstaliran je Windows 7 Home Premium operativni sistem poprilično živahnog odziva s obzirom da je unutra Atom, što SuperSlim čini savršeno sposobnom mašinom za web bazirane i uredske poslove. Ako se zanemari buka koja određenoj skupini korisnika neće smetati, mašinica je pravo čudo. Prostorno štedljiva – može se instalirati sa zadnje strane monitora, te sposobna za jednostavne uredske kompjuterske zadatke, pa i multimediju. Prestigio je uspio napraviti SuperSlim pogodnim kako za poslovne, tako i za manje zahtjevne kućne korisnike koji ne žele laptop, a ni veliku desktop kutiju.