Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Raskinete virtuelne veze: Facebook kao dokaz pri rastavama brakova
30.06.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Raskinete virtuelne veze: Facebook kao dokaz pri rastavama brakova
Ako je kojim slučajem došlo do nepomirljivih razmirica između vas i dosadašnjeg životnog suputnika te vam ne preostaje ništa drugo nego raskinuti bračnu zajednicu, potrudite se da raskinete i sve virtuelne veze, jer su upravo podaci sa društvenih mreža sve uobičajeniji dokaz u sudskim procesima.
Da se podaci sa društvenih mreža sve češće koriste kao dokazi u sudskim procesima, dokazuje nekoliko slučajeva. Jedna majka izgubila je pravo nad djetetom, jer je, umjesto da se bavi njime, provodila sate i sate uz popularnu igru FarmVille. Neimenovani otac pokušao je u sudskom procesu dokazati da nema problema sa kontrolom bijesa, a na svom statusu na Facebooku uporno je pisao izuzetno nasilne poruke. Još jedan nepoznati muškarac pokušao je raskinuti brak zbog nepomirljivih razmirica, ali razotkrio ga je njegov fotoalbum na Facebooku iz koga je bilo jasno vidljivo da uživa sa nekoliko decenija mlađom ljubavnicom.

Upravo na sve navedeno upozoravaju članovi američkog Udruženja bračnih advokata koji navode da je čak njih 81 posto kao dokaze u brakorazvodnim parnicama koristilo podatke sa servisa poput Faceboka, MaySpacea, Twittera, YouTubea i sličnih.

Najčešće se ipak, u čak 66 posto slučajeva, kao dokazi koriste podaci sa Facebooka, ali ne izostaju ni ostali servisi.