Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Netbook HP Mini 210-1010EM
Drugačije, a isto
14.07.2010. 12:00
Izvor: INFO Online
Drugačije, a isto
I sa novom generacijom Atom procesora netbook vrsta ostaje jednako ograničena po snazi. Ali, to ne znači da je HP Mini 210 nezanimljiv.
Da su Atom procesori napravili ogroman uspjeh, valjda više nikome nije potrebno naglašavati. Jedina neobičnost je što na tržištu preovladavaju modeli N270, predstavljeni prije tačno dvije godine. Atom porodica se sastoji od ukupno 19 modela, i evo tek sada do našeg tržišta dolazi nešto drugačije od N270 – Atom oznake N450, poznat pod razvojnim imenom PineView. Razlika između ova dva modela bi se mogla svesti na tri stvari – na procesorsku pločicu integrisano grafičko jezgro GMA 3150 i memorijski kontroler, te precizniji proces proizvodnje. Umjesto dosadašnja tri čipa, platforma je svedena n dva – procesora i I/O kontrolera. Naravno, uz smanjenje potrošnje. Iako N450 troši više energije od modela N270 (5,5 W naspram 2,5 W), razlika je u platformi: PineTrail, kombinacija PineView procesora i TigerPoint (zvanično NM10) čipseta troši 7W, dok stari N270 i 945 čipset troše 11,8 W. Nije baš ni mala razlika, zar ne? Što se konkretnog netbooka tiče, obratite pažnju na oznaku 210. Postoji i model 210HD koji u konfiguraciji sadrži Broadcom Crystal Accelerator koji bi trebao omogućiti HD video playback (što nema previše smisla na 10-inčnom ekranu, ali može biti zgodno za video-out). Naš model nije imao taj čip, što je dobro za cijenu netbooka. Ono što nam se uvijek dopadalo kod HP-ovih Minija je anti-glare ekran, dakle bez refleksivnog premaza koji olakšava upotrebu u jako osvijetljenim prostorima. Ni 210 nije drugačiji, pa ga možete nositi i na izlete. Ekran je osvijetljen LED osvjetljenjem, sa rezolucijom od standardnih 1024 x 600 piksela. Čvrstoća plastičnog kućišta tokom testa niti jednom nije došla u pitanje, što je također karakteristika na koju smo navikli kod Minija. Naš testni primjerak je bio potpuno crn, što nam potpuno odgovara, ali na raspolaganju stoje varijane u drugim bojama, koje su tek malo skuplje, pa ako laptop morate usaglasiti sa odjećom – izbor imate. Za kućište je karakterističan izostanak bilo kakvih otvora sa donje strane. To ipak ne znači da je Mini 210 težak za nadogradnju, jer je čitava donja strana zapravo poklopac koji skriva unutrašnjost. Moramo priznati da nam se ovo rješenje dopada jer doprinosi osjećaju čvrstoće. Ipak, poklopac je pričvršćen plastičnim žabicama, a voljeli bismo vidjeti četiri ili pet starih dobrih šarafa. Hardverska konfiguracija, osim procesora i čipseta, ne donosi ništa novo (moglo bi se reći da ni procesor i čipset u iskustvo korisnika ne donose ništa novo). Izdvojimo tek 802.11n mrežu koja postaje standard sa NM10 čipsetom. Izlaz za slušalice i mikrofon je integrisan u jedan 3,5 mm konektor, kao na mobitelima, što je simpatično rješenje, ali obratite pažnju na nabavku headseta sa odgovarajućim konektorom ili nabavite adapter, što nije previše teško.
Tastatura je vrlo dobra, što je još jedna karakteristika koja HP-ove netbooke svrstava među najbolje na tržištu. Tipke su za nijansu previše plastične, ali to vas neće spriječiti u kucanju ni dužih tekstova. Raspored je dobar, lijevi Shift je nešto manji, a kursorske tipke izvedene drugačije nego što smo navikli, pa će trebati nešto navikavanja. Nažalost, nedostaju PgUp i PgDn, što se čitačima neće dopasti (da, stvarno ih nema!). Zanimljivo su riješene funkcijske tipke, kojima zapravo pristupate uz pomoć Fn tipke, dok su im primarne funkcije kontrola multimedije, podešavanje osvijetljenosti ekrana i jačine zvuka i sl. Zanimljivo rješenje koje je zapravo praktično, a najbolje je što sve to možete podesiti u BIOS-u. Kad već spominjemo BIOS – HP je uz Mini 210 isporučio HP Quick Web, zapravo drugi naziv za SplashTop okruženje koje se podiže bez učitavanja operativnog sistema i služi za brzi pristup webu, mailu, slikama, muzici, IM-u i Skypeu. HP-ova implementacija je solidna, pa je u nekim situacijama korisna, mada ćete za bilo šta ozbiljnije ipak morati sačekati podizanje operativnog sistema. Nakon svega rečenog, ostaje da pogledamo performanse i trajanje baterije. Atom N450 radi na istih 1,6 GHz kao i njegov N270 rođak, tako da tu nema iznenađenja. Manje izmjene u memorijskom kontroleru i dodatnim instrukcijama ne bi trebale da se osjete u svakodnevnom radu. Međutim, primijetili smo da je sa softverskim playerom koji podržava GPU akceleraciju reprodukcija 720p HD videa tečnija nego na staroj platformi, na kojoj je ovakav sadržaj znao zapinjati. Ali, pošto integrisana Intel 3150 grafika zvanično ne podržava HD, nemojte ovo uzimati zdravo za gotovo, jer je moguće da kvalitetnije kompresovani 720p DivX ipak zapinje. DivX reprodukcija je potrajala 3 sata i 3 minute, što nas je pomalo razočaralo s obzirom na manju potrošnju platforme. Ali, i dalje je u prosjeku. Laptop koristi 3-cell bateriju, dok su gromoglasne najave sedam-osam sati rezervisane za 6-cell baterije. Ovo je trik kojeg proizvođači često koriste u reklamnim materijalima, kada ne navode ni kapacitet ni cijenu baterija. Smanjivanjem osvijetljenosti ekrana i korištenjem manje procesorski zahtjevnih aplikacija rad na baterije se može produžiti i do četiri sata, što je već prilično dobar rezultat. Kao i uvijek do sada, HP Mini 210 nas nije razočarao, pa ovaj netbook, iako ne donosi nekakve bitne hardverske iskorake, ostaje jedan od boljih izbora kada je ovaj form factor laptopa u pitanju.