Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Osnova ploča Gigabyte 890FXA-UD7
Divlji snovi skromnog inžinjera
11.08.2010. 12:00
Izvor: INFO Online
Divlji snovi skromnog inžinjera
Ako vrijedi pravilo da je količina metala stavljena u svrhu hlađenja na osnovnoj ploči direktno proporcionalna njenoj, u očima običnog kompjuterski neinformisanog korisnika – brzini, onda je ovo Bugatti Veyron.
Kada sagledate sve što čini ovaj proizvod, teško ga je povezati sa nekim običnim, skromnim inžinjerom. Ovaj komad na svakom kvadratnom centimetru nabudžene štampane ploče stvorio je neko s opasnim sindromom manje vrijednosti. Sve je poduplano, ma ne... utrostručeno i onda još jednom pojačano. Za svaki slučaj. Naprosto ne znam od čega bih počeo... Od kutije veličine skoro tri osnovne ploče za normalne ljude. Ili šest PCI Express... da, šest slotova... Hm, pa i sama ploča je nešto duža od klasičnog ATX formata... A hladnjak sa pripremom za vodeno hlađenje... Uhhh. Čak i ako ultimativno nije potrebno da sve spomenute mogućnosti na njoj budu prisutne (blago rečeno), nova najjača osnovna ploča za AMD platformu iz Gigabytea spada u one malobrojne proizvode koje je milina recenzirati. Na svakom detalju čeka neko iznenađenje, sve je napravljeno da se što više zadivi budući vlasnik. Tempiranje predstavljanja ovog modela nije slučajno sinhronizovano sa predstavljanjem Thuban procesora sa šest jezgri o kojima smo pisali u prošlom broju; osnova je 890FX čipset, pratilac novih Phenom II X6 modela, uparen sa zadnjom revizijom SouthBridge čipa SB850 koja je AMD platformi donijela SATA 6 Gbps povezivost. S obzirom da je ključna diferencijacija čipseta u odnosu na 890GX i 890G povećan broj PCI Express komunikacijskih linkova, ovakvo nešto ćete poželjeti samo i isključivo ako želite u mašini imati više od jedne AMD grafičke karte u Crossfire X modu.
Kako ćete uskoro saznati, 890FXA-UD7 nudi puno aduta i overclockerima, ali vjerujemo da postoje modeli koji su isplativiji. Iako bi svako poželio proizvod poput ovoga, ono što se ovdje plaća najbolje mogu opravdati spomenute dvije kategorije korisnika. A šta je to Gigabyte sve spakovao? U ogromnoj kutiji, pored posebne kutije za ploču, smjestila se gomila kablova, bracket i drugi dodaci, od kojih vas nijedan neće posebno zadiviti, ali će osigurati da veze sa svijetom nikada ne zafale. U klasičnom suzdržanom Gigabyte paketu nema bling-bling iznenađenja kao kod Asus Republic of Gamers ili nekih MSI osnovnih ploča, ali je sve to nadoknađeno beskompromisnim kvalitetom izrade i vrhunskom stabilnošću. Čak se u to ni ne morate uvjeravati – sve je vidljivo golim okom. Na primjer, uz ploču se isporučuje SilentPipe 2 hladnjak za čipset, koji se može pričvrstiti umjesto vodenog bloka koji se na njemu inicijalno nalazi. Njegova detaljnija analiza pokazuje da se radi samo o marketinškom triku za privlačenje neiskusnih korisnika i pažnje, jer osim što je vrlo mali i izgleda neuvjerljivo, između njega i čipseta ima puno prostora koji smanjuje toplotnu efikasnost. Iako bi se i ogromnom SilentPipe hladnjaku, kojeg smo već vidjeli na nekim Gigabyte pločama, moglo zaključiti slično – ova gromada je po veličini uporediva sa nekim hladnjacima na grafičkim kartama. Ipak, korisni je od lažnog vodenog bloka. Mada novi AMD čipset troši samo 22W i ne grije se previše, ako spadate u najzahtjevnije overclockere – kakvima je ovaj model namijenjen – dodatno hlađenje može obezbijediti bolju stabilnost na najvišim postavkama i eventualno obezbijediti nesmetan 24/7 rad.
Procesorsku napojnu sekciju čini čak deset faza (8 + 2) izvedenih kombinacijom po dva MOSFET tranzistora i feritne jezgre. Ovo izuzetno najkompleksno napajanje je dodatna garancija ostvarivosti najsmjelijih overclocking rezultata. Inače, Gigabyte ističe da su podržani procesori potrošnje do 140W, mada aktuelna AMD ponuda ide do 125W. Dakle, moguće je staviti i neki od starijih quad-core modela.
Na samoj ploči uključeni su osvijetljeni mikroprekidači za osnovne funkcije, kao i kod ovog proizvođača rijetko viđani statusni displej.
O količini priključaka na zadnjem bracketu suvišno je govoriti – sve, apsolutno sve je tu. Ploča raspolaže sa šest SATA 6Gbps portova, dok se NEC kontroler brine za USB3. Konačno će ovi portovi naći i neku primjenu. Zanimljiv novi dodatak je On/Off Charge – derivat pojačanog napona koji se prosljeđuje kroz USB portove, predstavljen sa prošlom postavom Gigabyte ploča. Sada se USB uređaji mogu puniti i kada je računar isključen. Na ploči postoje posebni USB headeri označeni crvenom podlogom koji se mogu povezati sa prednjim portovima kućišta i služiti kao brza stanica za punjenje mobitela i druge opreme. Vrlo zgodno. Na kraju, spomenuli smo format, zbog beskrajne količine PCI Express x16 slotova duža je od klasičnog ATX formata, pa je mudro provjeriti može li dimenzijama stati u vaše kućište. Svakako će morati biti malo veće. Karakter 890FXA-UD7 otkriva uredno posloženi BIOS, koji je ipak i dalje dovoljno suzdržan da ne nudi udobnost kao kod drugih proizvođača, iako su sve kontrole i statusne informacije tu. S obzirom na namjenu, ne čudi detaljna kontrola rasporeda propusnosti PCI Express sabirnice – šest slotova se može konfigurisati po želji, zavisno kakvu konfiguraciju imate na umu. Fizički, dva konektora imaju x16, dva x8 i dva x4 propusnost.
Novitet za ovog proizvođača je Core Unlock. Gigabyte se dugo opirao ovoj opciji, ali su na kraju morali popustiti i integrisati hardversko rješenje u vidu čipa koji sadrži unlock podatke procesora. Opcija je neočekivano zabačena u Advanced Settings, iako bismo je očekivali u Intelligent Tweaker kontrolnom “kokpitu”, što možda pokazuje da je ipak došla naknadno tokom razvoja proizvoda. U prvom susretu se nije iskazala. Sa Phenom II X3 440 procesorom nismo imali sreće ni nakon updatea zadnjeg BIOS-a, iako je procesor uredno otključan i potpuno funkcionalan na drugoj ploči. Po našem iskustvu, Core Unlock, bez obzira na proizvođača, i dalje ostaje “lutrija” bez garancije da ćete neki procesor pouzdano otključati. S obzirom na opštu preprojektovanost, nismo bez osnove rekli da je ovo model za hard core overclockere. Sa odličnim napajanjem i SuperPipe 2 hlađenjem, UD7 će se potpuno skloniti sa puta oslobađanja posljedje mrvice snage bilo kojeg procesora. Mi smo uspjeli postići 330 MHz FSB uz ne previše truda. Ali, valjda se to podrazumijeva kada uložite ovoliko novca u osnovnu ploču. Kao ploči namijenjenoj zahtjevnoj publici, nije nam promakao jedan detalj – raspolaže sa samo dva dodatna headera za ventilatore, pored onog za Power i procesorskog, uz vrlo bazičnu kontrolu brzine u BIOS-u. Ta mogućnost se u Gigabyteu stalno zanemaruje, iako je krucijalna ukoliko želite sastaviti tihu mašinu, snažnu ili ne. Također, bilo bi lijepo da su naponski koraci manji. Bez sumnje je ovo vrhunska osnovna ploča i iako je u nekim stvarima možda preprojektovana, stabilnost, performanse i OC kontrola su na svom mjestu, baš kako se očekuje. Ako spadate u one potpuno vjerne AMD platformi i hoćete snažnu multi-GPU mašinu, ovo je ploča iz snova. Za sve ostale, oličenje overkilla, u svakom smislu.