Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Nova opcija
Donirajte vaše stvari putem Facebook-a!
27.08.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Donirajte vaše stvari putem Facebook-a!
Ako ste Facebook korisnik, doniranje vlastitih stvari sada je lakše nego ikad. Društvena mreža sada ima opciju "doniraj" za sve neprofitne organizacije da koriste na svojim Facebook stranicama, kao i oglase.
Prethodno, Facebook je uveo tu opciju 2013. godine, ali za odabrane neprofitne organizacije kao što je UNICEF, Crveni križ i DonorsChoose.org, prenosi N1.
Svaki dan ljudi koriste Facebook kako bi se podigla svijest javnosti i podrška da doniraju, te da i druge motiviraju da učine isto, kazao je glasnogovornik Facebooka za strane medije.
- Uvjerili smo se koliko dobra iz toga proizlazi, tako da smo uveli javni poziv za donacije putem linkove i stranica kako bismo to olakšali - kazao je on.
Dugme "doniraj" je pozitivan iskorak za neprofitne organizacije, koje upravo opstaju od dobrotvornih priloga. Ova opcija je dostupna korisnicima i ako su izvan društvenih mreža. To je napredak, za razliku od prethodne opcije koja je omogućavala korisnicima doniranje unutar društvene mreže Facebook, koja je zahtijevala informacije o plaćanju.
Nisu poznati razlozi zašto je Facebook napravio ovakvu promjenu, vjerovatno zbog toga što su mnogi korisnici bili oprezni i sumnjičavi prilikom davanja online informacija o njihovim kreditnim karticama ili Pay Pal računu.
U svakom slučaju, neprofitnim organizacijama neće biti problem da imaju lakši pristup milijardu i po novih potencijalnih donatora.