Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Društvene mreže
Kako izbrisati istoriju pretraživanja na Facebooku
12.11.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Kako izbrisati istoriju pretraživanja na Facebooku
Jedno od pravila koje vrijedi za sve što radimo na internetu, a pogotovo na Facebooku jest da, ako ne želimo da neko sazna šta radimo online (npr. koje smo stranice ili fotografije gledali, profile osoba koje smo pregledavali i slično), najbolje je to uopće ne raditi.
Naime, svima je jasno da ‘internet pamti’ sve što radimo, sve stranice koje posjećujemo, osobe s kojima komuniciramo i s kojima se družimo, Facebook ‘zna’ kada smo rođeni, gdje izlazimo i slično.
Još jedna od stvari koju Facebook pamti, a kojoj ljudi često ne vode računa jest istorija pretraživanja – ova je opcija automatski aktivirana na ovoj društvenoj mreži i pomaže korisnicima u lakšem pronalaženju korisnika, grupa i stranica koje traže.
Naime, ako u Facebookovu tražilicu upišete ime nekog korisnika, ova će mreža to zapamtiti i ime tog korisnika vam prikazati u rezultatima pretraživanja čim upišete prvo ili prva dva slova njegova imena, odnosno upamtit će sve što se pretraživali na ovoj mreži pa kada kliknete u prostor za pretraživanje prikazat će vam nedavne rezultate pretraživanja.
To znači ako ste npr. pretraživali vašu bivšu ili bivšeg, tu će pretragu Facebook zapamtiti, što može biti prilično nezgodno ako vam se neko (npr. sadašnji partner/partnerica) dokopa telefona ili računara na kojem je otvoren vaš profil na Facebooku i klikne u polje pretraživanja.
Rješenje za ovaj problem postoji i prilično je jednostavno – potrebno je kliknuti na polje za pretraživanje ispod kojeg će se, osim posljednje pretraživanih pojmova, pojaviti i oznaka ‘uredi’ (Edit).
Kako izbrisati istoriju pretraživanja na Facebooku
Klikom na tu oznaku otvara se istorija pretraživanja i tu postoji opcija ‘obriši istoriju pretraživanja’ (Clear Searches) – čime se briše sve što se tražili na Facebooku ili klikom na oznaku prekriženog kruga možete izbrisati pojedinačno pretraživanje.