Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
11 trikova
Trikovi za bolje i brže pretraživanje Googlea
08.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Trikovi za bolje i brže pretraživanje Googlea
Googleovu tražilicu koristimo svaki dan, ali, bez obzira na to, još uvijek ne znamo kakve sve mogućnosti ona pruža.
Rezultati naših pretraživanja mogu biti još bolji i zato vam donosimo 11 trikova koji će promijenti načn na koji pretražujemo internet.
1. Koristite navodnike
Tražite li tačno određen pojam ne bi ga bilo loše staviti pod navodnike. Kad to učinite, Google će za vas pretražiti samo stranice s tim pojmom ili nekom specifičnom frazom.
2. Koristite zvjezdicu unutar navodnika
Tražite li neku pjesmu, a ne možete se sjetiti svih riječi, stavite ono što znate pod navodnike, a riječi koje ne znate zamijenite zvjezdicom.
3. Uz pomoć minusa eliminirajte ono što vam ne treba
Tražite li neki pojam uz koji se veže mnoštvo pretraživačkih rezultata koji vama nisu zanimljivi, uz riječi koje ne želite vidjeti stavite minus. Primjerice, pretražujete li nešto o jaguaru kao životinji, možete eliminirati rezultate vezane uz Jaguar kao automobili (jaguar -automobil).
4. Tražite web stranice po ključnoj riječi
Zanimljiva Googleova funkcija nosi naziv "site". Želite li, primjerice, da vam Google "izbaci" samo članke s N1info u pretraživanje upišite "google site:ba.n1info.com".
5. Možete čitati i vijesti iz 19. stoljeća
Google News ima opciju pretraživanja više od 100 godina starih vijesti iz arhiva diljem svijeta.
6. Uspoređujte hranu koristeći pojam "vs"
Želite li usporediti, primjerice, rižu i meso u Google tražilici upišite "rice vs. meat".
7. Poboljšajte pretragu filterima
Želite li naći neki recept za omiljeno jelo, u opcijama naprednog pretraživanja pri dnu stranice možete filtrirati rezultate prema sastojcima, vremenu kuhanja i broju kalorija.
8. Koristite "define" kako bi otkrili značenje riječi
Treba li vam objašnjene značenja neke riječi na engleskom, dovoljno je upisati tu riječi i ispred nje staviti DEFINE (primjerice DEFINE: mortgage).
9. Pretražujte fotografije prema fotografiji
Želite li doznati otkud fotografija dolazi, spremite ju i kliknite na "kamera gumb". Uploadajte fotografiju i Google će vam prikazati otkud je ta ili neka slična fotografija došla.