Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Dell predstavio tri nova Chromebooka
26.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Dell predstavio tri nova Chromebooka
Kompanija Dell je danas predstavila tri nova Chromebooka, a među njima je nainteresantniji onaj koji se može koristiti kao laptop.
Chromebook 11 Convertible je laptop koji se može preklopiti na suprotnu stranu i koristiti kao tablet, a podržava i Dell Productivity Active Pen olovku. Kupci mogu dobiti i kameru ugrađenu u tastaturu, koja se može koristiti kada je tablet preklopljen u mod tableta.
Ovaj uređaj je namijenjen školama, posjeduje generaciju star Celeron procesor, a tastatura i trackpad su otporni na vodu. Laptop pojeduje i gumenu zaštitu, koja ga štiti od padova.
U ponudi će se naći i model s operativnim sistemom Windows 10 i novijim procesorom, ali će se on zvati Latitude 11 Convertible. Prodaja obje verzije će početi 7. februara, model s Chrome OS-om će koštati 349, dok će za model s Windowsom 10 biti potrebno izdvojiti 579 dolara.
Dellovi uređaji su predstavljeni nakon što je kompanija Google uložila dodatne napore za uvođenje Chromebookova u škole. Kompanije Acer i Asus su također predstavile svoje 11-inčne Chromebookove, ali nijedan od njih ne podržava olovku. Čini se da Google ima neke ideje o tome šta bi Chromebookovi trebali donijeti ove godine, kao i partnere koji su spremni ponuditi takve konfiguracije.
Uz Chromebook 11 Convertible, Dell je predstavio Chromebook 11 i Chromebook 13. Radi se o Chrome OS verzijama postojećih laptopa s Windowsom, a to su Latitude 11 i Latitude 13. Ova dva modela dobijaju bolje procesore.
Prodaja ova četiri laptopa također počinje 7. februara, Chromebook 11 košta 219, Latitude 11 349, Chromebook 13 299 i Latitude 13 519 dolara.