Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Želite znati šta sve Google zna o vama? Evo kako to i provjeriti
20.04.2017. 12:00
Izvor: avaz.ba
Želite znati šta sve Google zna o vama? Evo kako to i provjeriti
Google je omogućio korisnicima da pomoću novog alata My Activity (Moja aktivnost) imaju uvid u sve što su ikada radili preko njegovih i drugih povezanih servisa.
Uz to, korisnik sada može i da uključi ili zabrani personalizovane oglase.
Ovaj alat je nadogradnja sistema My Account (Moj račun) lansiranog u maju prošle godine, a u kome korisnik može na jednom mjestu da odredi koji podaci o njemu će se prikazivati na svim Googleovim proizvodima.
My Activity je kontrolni meni koji će korisnicma omogućiti uvid u sve što je Google prikupio o njima i njihovim aktivnostima preko pretraživača, YouTubea, Chromea, Androida i drugih aplikacija. Svaku od tih stavki korisnik sada može da uredi ili potpuno izbriše.
Uz prikaz aktivnosti korisnika, sada dolaze i nove postavke za oglašavanje. Google koristi sve što može da bi korisniku prikazivao prilagođene oglase, i tu sad postoji opcija da se takav novi prikaz dozvoli ili da se podešavanje ostavi kao što je bilo dosad.
Za one koji brinu o privatnosti, ovo će vjerovatno biti opcija koju neće htjeti da uključe. Ipak, tu je i prilika da se isključi prikazivanje određenih oglasa ili da se izaberu teme koje su korisniku relevantne i da mu se na osnovu toga prikazuju oglasi.