Vijesti
Politika
Interes države i članstvo u EU treba biti vodilja za BiH
22.05.2012. 20:00
Izvor: BH telecom Portal
Interes države i članstvo u EU treba biti vodilja za BiH
Generalni direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Stefano Sannino kazao je u danas u Sarajevu da BiH nikad nije bila bliža pristupanju EU.
On je novinarima nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom kazao da, iako svjestan da još postoje mnoge poteškoće i problemi, postoji nova dinamika odnosa između EU i BiH i rješavanja pitanja od političkih lidera. Izrazio je nadu da će narednih dana čuti dobre vijesti u vezi s provedbom odluke "Sejdić-Finci" i usvajanja budžeta.
- Ovo su neophodni koraci da bi se proveo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a država bila dostojan kandidat za pridruživanje EU. Nadam se da će, u postojećim okolnostima, vodilja za sve političke partije u BiH biti interes države i interes za članstvo u EU, smatra on.
Predsjedavajući Bevanda danas se susreo i s predsjednicom Odbora regije EU Mercedes Bresso s kojom je razgovarao o formiranju komiteta koji bi doprinio da niže razine vlasti u BiH do kraja budu uključene u proces programiranja i da im se približi mogućnost participacije u evropskim fondovima.
Predsjedavajući Vjekoslav Bevanda podsjetio je da je puna implementacija presude "Sejdić-Finci" uvjet da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu te da je to u domenu političke odluke.
Nada se da će na sutrašnjem sastanku bh. lidera to pitanje biti definirano da bi moglo biti implementirano u parlamentu, te da će uskoro u parlamentu biti okončana procedura oko usvajanja budžeta za ovu godinu.
- Bez usvajanja budžeta neće biti lokalnih izbora, nećemo imati briselske granične prijelaze te nećemo moći uraditi pripreme za popis stanovništva. Uvjeren sam da će svima nama države biti iznad svega i da će sitna politikanska ponašanja doći u drugi plan", istakao je Bevanda.