Vijesti
Politika
Čović: Potpisana dva sporazuma između SDA i HDZ
17.06.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Čović: Potpisana dva sporazuma između SDA i HDZ
Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA i Bakir Izetbeović potpisali su danas sporazum o održavanju izborima u Mostaru.
U obraćanju medijima, Čović je rekao da su danas potpisana dva sporazuma - okvirni sporazum za Grad Mostar sa dokumentima koji su aneksi - Izborni zakon za Grad Mostar i Statut Grada, te drugi sporazum koji se tiče Izbornog zakona na nivou BiH, kojim "želimo osigurati legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda".
- Ova dva dokumenta su nam dobar okvir da mi možemo već, po meni, već idući tjedan da SDA i HDZ zajedno podnesu prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiče Grada Mostara, kako bi se izbori u Mostaru održali zajedno sa lokalnim izborima za ovu godinu - rekao je Čović.
Drugi sporazum obavezuje nas da u roku od tri mjeseca, pojašnjava Čović, "krenemo sa razgovorima i završimo ih za nekih šest mjeseci kad je u pitanju Izborni zakon, a to usvojimo u parlamentarnoj proceduri najdalje do kraja godine koja prethodi narednim općim izborima".
Zahvalio je predstavnicima međunarodnih institucija, prije svega predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru, ambasadorima SAD Ericu Nelsonu i Velike Britanije Matthewu Fieldu, kao i predstavnicima OHR-a, OSCE-a svesrdnoj podršci da se u ovom procesu u tišini i bez pritiska javnosti dođe do dogovora.
Izbornim zakonom je, pojašnjava Čović, stvoren ambijent da se izabere 35 predstavnika u Gradsko vijeće, odnosno definirane su osnove kad je u pitanju Statut, koji će se trebati usvojiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća.
- Sad je sasvim sigurno da će izbori u Mostaru biti kad budu organizirani i lokalni izbori - dodao je Čović.
Dodao je kako očekuje da će krajem godine biti pri kraju razgovori stranaka oko legitimnog izbora i predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda.
- Zaključak je da to mora biti usvojeno u parlamentarnoj proceduri u godini koja prethodi narednim parlamentarnim izborima - potcrtao je Čović.