Vijesti
Politika
Špirić i McDonald o izazovima s kojima se savremeni svijet suočava
27.05.2020. 20:00
Izvor: vijesti.ba
Špirić i McDonald o izazovima s kojima se savremeni svijet suočava
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nikola Špirić sastao se danas sa novoimenovanom koordinatoricom Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za Bosnu i Hercegovinu Ingrid McDonald.
Špirić je tokom susreta istakao da Bosna i Hercegovina podržava napore UN-a na iznalaženju odgovora na izazove i probleme sa kojima se savremeni svijet susreće.
Tu se, rekao je Špirić, prije svega, misli na održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, na zaštitu i unapređenje ljudskih prava, postizanje održivog razvoja i implementaciju Agende 2030.
Upozoravajući na to da se svijet u protekloj godini suočavao sa eskalacijom sukoba, migrantskom i izbjegličkom krizom, terorizmom i nasilnim ekstremizmom, Špirić je ocijenio da će ova godina, u kojoj se svijet suočio sa pandemijom virusa COVID-19, donijeti još veće izazove, prije svega, vezane za održivi rast i razvoj.
S tim u vezi, Špirić je istakao da BiH daje svoj doprinos održavanju mira u svijetu učešćem u mirovnim misijama UN-a.
Sagovornici su se složili o tome da je potrebno da se intenzivna saradnja institucija BiH i Kancelarije UN-a i UNDP-a nastavi i u narednom periodu, saopćeno je iz Špirićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.