Vijesti
Politika
PODRŽAN IZVJEŠTAJ KOMISIJE Usvojen budžet BiH od 1,8 milijardi KM
27.07.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
PODRŽAN IZVJEŠTAJ KOMISIJE Usvojen budžet BiH od 1,8 milijardi KM
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas na hitnoj sjednici izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je završena procedura usvajanja budžeta u ovom domu. Od ukupno 31 prisutnog, za izvještaj zajedničke komisije su glasala 23 poslanika na čelu sa SNSD-om, HDZ-om BiH i SDA, dok je protiv bilo osam poslanika – iz SDP-a i Naše Stranke, poslanik A-SDA Jasmin Emrić i poslanik SDS-a Dragan Mektić.
Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu je danas prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usaglasila tekst na način da u dalju parlamentarnu proceduru bude upućena verzija koja je ranije usvojena u Domu naroda parlamenta BiH.
Da bi Budžet stupio na snagu izvještaj komisije treba da potvrdi i Dom naroda na sjednici koja je zakazana za srijedu, 29. jula. Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija BiH, dok je ostatak planiran za servisiranje spoljnog duga.