Vijesti
Politika
Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu
23.05.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu
BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 3,613 milijardi KM, što je povećanje za 188 miliona KM. Budžetski prihodi do kraja godine procjenjuju se na 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM, rekla je ranije ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.
On je navela da ukupno povećanje rashoda iznosi 229,2 miliona KM, a do kraja godine predviđen je deficit od 412 miliona KM.
Vidovićeva je u završnoj riječi rekla da nije bilo epidemije virusa korona da Republika Srpska ne bi imala potrebu da se zadužuje na inostranom tržištu već bi to moglo da se uradi da domaćem tržištu.
"Budžet Republike Srpske ne može podnijeti ovako teške udare. Ovako teške ekonomske udare kao posljedica virusa korona ne može podnijeti nijedna zemlja. Ne slažem se sa ocjenama nekih poslanika da Republika Srpska nema nikakve rezerve, jer da ih nije imala ne bi sigurno uspjela ovo sve do sada da plati", istakla je Vidovićeva.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu.
Poslanici iz redova opozicije nisu prisustvovali glasanju o apsolviranim tačkama dnevnog reda.