Vijesti
Politika
Fahrudin Radončić
Učinit ću sve za Srebreničane
15.01.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Učinit ću sve za Srebreničane
Povodom pisma više udruženja iz Srebrenice koje je dobio kao ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić je danas odgovorio Asocijaciji studenata Srebrenice i Inicijativi "Glasaću za Srebrenicu" koje potpisuju to obraćanje.
Radončić u odgovoru kaže da je sa žaljenjem primio informaciju o brojnim pritiscima koji se vrše nad aktivistima.
"Kao što znate, lično i u funkciji predsjednika SBB-a sam učinio sve da u Srebrenici pobijedi kandidat stranaka koje ne negiraju genocid i to smatram zajedničkom političkom pobjedom. Nažalost, kasniji pritisci, politički motivisane krivične prijave, zastrašivanje mlađih aktivista, sijanje straha među građanima Srebrenice, ispitivanja pojedinaca u Policijskoj stanici Srebrenica i to po nalogu Tužilaštva u Bjeljini koje navodite, dugogodišnji su kontinuitet zlostavljanja naroda koji je preživio genocid" - napisao je Radončić.
Istakao je da su mu, obzirom da Ministarstvo sigurnosti BiH zbog Dejtonskog ustava i poslijeratnih odluka nema nikakvih zakonskih kompetencija nad MUP-om Republike Srpske pa s tim ni zakonskih prava da se mješa u operativni rad policije ili tužilaštava, na raspolaganju jedino politička sredstva da se, kao i do sada, stavi u zaštitu njihovih neotuđivih i potpuno opravdanih zahtjeva.
"Želim da vas uvjerim, da ću uz spomenute zakonske limite koji postoje, učiniti sve da se stanje u Srebrenici popravi na način poštivanja pune zaštite povratnika i zaštite svih građana BiH koje s pravom stavljate u prvi plan - slobode kretanja, udruživanja, te zaštite od bilo kakvog institucionalnog oblika diskriminacije zbog nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti" - naveo je Radončć.
Dodao je da je uistinu spreman učiniti sve legalne i legitimne napore da položaj Srebreničana u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu poboljša u odnosu na minulih sedamnaest godina, tj. u odnosu na period kada su prema Srebrenici i Srebreničanima politički i ekonomski griješili, ne samo faktori iz Republike Srpske.
"Na kraju, kao ministar sigurnosti i lično, spreman sam u bilo koja doba doći na razgovor s vama u Srebrenici, kako bi svaku vašu ideju, inicijativu ili sugestiju proveo u najboljem interesu građana i žrtava Srebrenice" - naveo je Radončić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.