Vijesti
Politika
Resorno ministarstvo je odgovorno za stanje u prosvjeti u RS-u
18.01.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Resorno ministarstvo je odgovorno za stanje u prosvjeti u RS-u
Članica Predsjedništva i poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu RS-a Snježana Božić ocijenila je danas da je resorno ministarstvo odgovorno za stanje u prosvjeti, čiji sindikat je zbog Vladine odluke o smanjenju plaća budžetskim korisnicima za 21.januar najavio generalni štrajk.
Božić ističe da SDS podržava sve mjere koje prosvjetni radnici preduzimaju da bi njihov život bio bolji te traži da se prosvjetarima vrati dostojanstvo koje treba da imaju u društvu i da treba da se povuče odluka o smanjenju plaća zaposlenim u ovoj oblasti.
Ona je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetila da je 2001.godine, u vrijeme kada je SDS preuzeo vlast, budžet RS-a tada bio oko 600 miliona KM, a „naslijedili“ su oko 300 miliona „dubioze“ i tri i po neizmirene plaće prosvjetnim radnicima i sve te obaveze izmirili su do februara 2006.godine.
"Ne treba zaboraviti da smo tada u budžetu RS-a ostavili suficit od 80 miliona. Danas je budžet gotovo dvije milijarde KM i došlo se u situaciju da i plaća prosvjetarim bude smanjena sada za 10, a ranije za pet posto, što znači ukupno za 15 posto", kazala je Božić.
Pregovori sindikata i aktulene vlasti o ovom problemu doveli su, kazala je, do još veće podjele među prosvjetnim radnicima te upozorila da će najgore biti ukoliko dođe do tzv."tihog štrajka", u kojem će prosvjetari biti primorani da budu u učionicama ali će "šutjeti" 45 minuta.
Istakla je i da su neosnovana poređenja sadašnjeg resornog ministarstva o povećanju plaća zaposlenim u toj oblasti u odnosu na 2005., dok se istovremeno ne govori koliko su porasli troškovi života.
Kritikovala je i nadležne u Ministarstvu prosvjete RS-a zbog usvajanja novog pravilnika po kojem je za 12 povećan broj zaposlenih, što znači da će ih biti 109.
"U ovo vrijeme bi trebalo da se ide ka racionalizaciji, pa i u ministarstvima, jer je, primjera radi, u ovom resoru ostao isti obim poslova kao i 2005. kada je bilo zaposleno 46 radnika, s tim da je u tom resoru bilo i 15 prosvjetnih inspektora, koji su sada izmješteni u Inspektorat RS-a", kazala je Božić.