Vijesti
Politika
Proljeće dolazi, ali politička stabilnost u RS-u neće biti ugrožena
20.01.2013. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Proljeće dolazi, ali politička stabilnost u RS-u neće biti ugrožena
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas da se o Prijedlogu zakona o protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini mora da izvrši dodatno usaglašavanje na nivou entiteta.
O tome će, najavio je, u ponedjeljak razgovarati s poslanicima SNSD-a u parlamentu BiH, ističući da se nijedna nadležnost ne može prenijeti s RS-a na državni nivo.
Nikakvi interesi ne mogu da nas dovedu u poziciju da umanjimo nadležnosti RS-a, tvrdi Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci, komentirajući ovaj zakon o kojem su bili suprostavljeni stavovi među srpskim poslanicima u državnom parlamentu.
Odgovarajući ponovo na pitanje o ranijim tvrdnjama da je „neko dao 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije i neko proljeće u RS-u", Dodik je rekao da je o tome govorio na postavljeno pitanje i da svako može da iz toga zaključi šta hoće.
Što se tiče nas, naravno da proljeće dolazi, ali što se tiče političke stabilnosti RS-a, mislim da ona neće biti ugrožena ničim, pa ni bilo kakvim zlim namjerama, ako one postoje. Vidjet ćemo na kraju, dodao je on.
Govoreći o najavljenom štrajku budžetskih korisnika, entitetski predsjednik je rekao da nije problem ni da on obavi razgovor s sindikalcima, te ih pozvao da odustanu od štrajka i da se uđe u dijalog.
Smanjenje plaća budžetskim korisnicima u ovoj godini, što je razlog za štrajk, kako je naveo, nije trajno, te poziva radnike da imaju razumijevanja za to i da će im i takve smanjene zarade biti redovne.
Najavio je i mogućnost da se plaće u cjelosti ili djelimično vrate na nivo prije smanjenja, ako se za to ukaže finansijska mogućnost.
Naš je cilj da u toku ove godine djelimično vratimo plaće, a u januaru iduće godine ih vratimo na nivo decembra 2012., rekao je Dodik.
Odluka o smanjenju plaća prosvjeti, policiji, zaposlenim u upravi i pravosuđu RS-a je, kaže, teška odluka i nije uperena protiv radnika, ali je nešto što se „moralo uvažiti“.
Uvjeren će da će se stabilizirati javne finansije u RS te ustvrdio da su i smanjene plaće u RS „u nekim sektorima veće nego u Srbiji“.