Vijesti
Politika
Rekonstrukcija vlasti do kraja februara
25.01.2013. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Rekonstrukcija vlasti do kraja februara
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić vjeruju da će proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ biti završen najkasnije do kraja februara.
Na sastanku 'četvorke' u Mostaru, koji je sazvan samo dan nakon što federalna Vlada nije usvojila tačku dnevnog reda o izjašnjavanju ministara o zahtjevima oba doma Parlamenta FBiH za izglasavanje nepovjerenja Vladi, zaključeno je da će se sada čekati rok od 30 dana koji ističe 11. februara, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.
Ljubić je nakon sastanka izjavio da su stvoreni svi preduslovi za izglasavanje nepovjerenja Vladi.
On je naveo da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, na čiju inicijativu je i sazvan sastanak, informisao ostale o nedavnim sastancima u Briselu koji su se odnosili na evropski put BiH i provođenje odluke "Sejdić-Finci".
'Pokušat ćemo da u januaru pronađemo načine za provođenje odluke `Sejdić-Finci`, a polovinom februara trebao bi da bude održan sastanak `šestorke` na kojem će biti riječi o ovom pitanju', istakao je Ljubić.
Govoreći o veoma ozbiljnim upozorenjima EU, Ljubić kaže da su ih lideri shvatili ozbiljno, što potvrđuje i današnji sastanak, jer je BiH više nego potreban kandidatski status.
'Moja obaveza je bila da sve lidere upoznam s detaljima razgovora s Füelom, a upoznat ću i Milorada Dodika i Mladena Bosića jer sam u Briselu preuzeo tu obavezu', rekao je Radončić.
'Osim toga razgovarali smo o novoj Vladi FBiH i mislim da smo napravili, uslovno rečeno, raspored časova koje valja činiti', kazao je lider SBB-a.
Dodao je da bi održavanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH trebalo očekivati poslije 11. februara, odnosno 12. ili 13. kada će, tvrdi Radončić, biti izglasano nepovjerenje Vladi FBiH.