Vijesti
Politika
Potpisivanje protokola o Saradnji između BiH i Srbije 31. januara
29.01.2013. 20:00
Izvor: Klix.ba
Potpisivanje protokola o Saradnji između BiH i Srbije 31. januara
Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina protiv čovječnosti između Srbije i BiH biće potpisan 31. januara u Briselu, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da će protokol potpisati predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, ne navodeći njihova imena.
On je dodao da su pokrenute aktivnosti da isti protokol bude potpisan i sa Hrvatskom.
Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj pozdravio je konačno potpisivanje protokola na koje se, zbog određenih nesaglasnosti, čekalo više od godinu dana.
"Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina predstavlja vrlo značajan dokument koji će dovesti do rješavanja važnih predmeta ratnih zločina i koji će, nadam se, donijeti mir na ovim prostorima", izjavio je Radulj Srni.
On je naglasio da će se razmjenom informacija i dokaza između ova dva tužilaštva doći do novih saznanja i razrješenja određenih predmeta ratnih zločina.
Radulj smatra da bi, radi rješavanja svih predmeta ratnih zločina, bilo neophodno da se potpiše identičan protokol i između tužilaštava BiH i Hrvatske, jer i tu ima neriješenih predmeta koji godinama stoje u Tužilaštvu.
"Po njima se ne postupa, a počinioci koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i hrvatsko državljanstvo izvršili su krivično djelo u BiH. Mislim da bi u narednom periodu trebalo pokrenuti proceduru potpisivanja sličnog protokola sa Hrvatskom", rekao je Radulj.
Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je ranije Srni da je Srbija uradila sve da dođe do potpisivanja ovog protokola.
"Srbija ima takav sporazum i sa Hrvatskom i ta saradnja ide u dobrom smjeru. Sličnu saradnju Srbija ima čak i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u borbi protiv organizovanog kriminala i procesuiranja ratnih zločina, na nivou tužilaštava. Ne vidim nijedan razlog zašto onda ne bismo takvu saradnju imali i sa BiH", naglasio je Selaković.
Protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina.