Vijesti
Politika
Predrag Kojović
Sarajevo lider u jednakosti građana
30.01.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sarajevo lider u jednakosti građana
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović podsjetio je danas u izjavi za novinare da je ova stranka na prvoj sjednici Skupštine KS-a pokrenula inicijativu za izmjene Ustava KS-a kojom bi se omogućilo da građani koji se izjašnjavaju kao ostali imaju mogućnost da se kandidiraju za rukovodstvo Skupštine KS-a.
Na današnjoj sjednici Skupštine KS-a zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima na Ustav koji će ukoliko budu usvojeni dvotrećinskom većinom omogućiti da KS postane prvi kanton u kojem će ustavnim odredbama biti implementirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".
Kojović je naglasio da su ovu inicijativu podržali i pripadnici drugih stranaka te doprinijeli da se amandmani nađu pred zastupnicima.
Na ovome su radili najviše Ivan Brigić koji je predsjednik Ustavnopravne skupštinske komisije, bivši premijer Fikret Musić (SDP), a sadašnji premijer KS-a Suad Zeljković (SDA) nije ovo pitanje pretvorio u neki politički obračun između SDA i SDP-a - pojasnio je Kojović.
Izrazio je uvjerenje da će amandmani biti jednoglasno usvojeni, a posebno jer bi to poslalo poruku cijeloj zemlji da postoje neke civilizacijske stvari koje su iznad dnevne politike kao što je pitanje ravnopravnosti građana.
Možda je moguće napraviti atmosferu u kojoj će još neke stvari kao što je pitanje korupcije ili politički kriminal postati nešto što neće biti predmet ideoloških rasprava između stranka. Ideološke rasprave u SKS-u su tolike i one garantiraju živahan parlamentarni život čak i kad eliminiramo stvari kao što je korupcija i funkcioniranje države - kazao je Kojović.
Podsjeća da kada su prije dvije godine pokrenuli ovu inicijativu kazali su da bi voljeli kada bi KS bio prvi koji će implementirati ovu presudu, ali je istakao da nisu očekivali da će nakon dvije godine imati "titulu prvaka".
Sarajevo je tako prva teritorija u BiH u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, a Kojović naglašava da Sarajevo i treba biti lider u svemu te pokazati da je to zemlja kakvu žele izgraditi.
Ovo je način da se pokaže da se problem "Sejdić i Finci" može riješiti na vrlo jednostavan način bez daljnje komplikacije etničkih, teritorijalnih ili entitetskih odnosa - zaključio je Kojović.
Ako se predloženi amandmani usvoje, zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći će formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.
Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Također, Ustav će biti usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode što je Brigić danas i potvrdio.
Inicijativu za ovakvim izmjenama, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS-a poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.