Vijesti
Politika
BiH poduzima sve potrebne mjere kako bi se smanjio broj lažnih azilanata
30.01.2013. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
BiH poduzima sve potrebne mjere kako bi se smanjio broj lažnih azilanata
Ministarstvo sigurnosti BiH bilo je domaćin foruma i komiteta Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) koji su održani 29. i 30 januara u Sarajevu, u okviru bh. predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom.
Na forumu su učestvovale delegacije zemalja članica MARRI-a, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH, kao i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), delegacije EU u BiH, Vijeća Evrope, OHR-a, predstavnici stranih ambasada u BiH te drugih međunarodnih institucija i organizacija.
Prilikom otvaranja skupa ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je naglasio da je BiH u periodu predsjedavanja MARRI inicijativom učinila mnogo na uređivanju politika migracija i azila i njihovog usaglašavanja sa pravnim nasljeđem EU, a kreiran je i instrument izvještavanja prema standardima EU.
"Izvršene su izmjene i dopune Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, urađen Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2012., usvojena Strategija u oblasti migracija i azila i Akcioni plan za period 2012.-2015., te završeni radovi na izgradnji objekata Azilantskog centra čije otvaranje očekujemo u proljeće 2013." - rekao je Radončić.
Na pres konferenciji, koja je održana nakon foruma, direktor MARRI-a Trpe Stojanovski istakao je da današnji forum pokazuje kako ova regionalna inicijativa ima podršku zemalja članica.
Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kao posebnu odliku MARRI inicijative izdvojio je njen "domaći karakter", naglašavajući da su sva pitanja kojima se ona bavi veoma značajna za zemlje regiona, kojima se veoma često upućuju kritike i najavljuje mogućnost ukidanja vizne liberalizacije zbog velikog broja tzv. lažnih azilanata ili ilegalnih migranata.
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je da BiH u ovom trenutku ima evidentiranih približno 4.000 "lažnih azilanata" u evropskim zemljama, te da BiH poduzima sve potrebne mjere kako bi se taj broj smanjio.
Delegacije zemalja članica Inicijative MARRI usvojile su na Komitetu i Forumu nacrt godišnjeg budžeta za MARRI u 2013., pozitivno su ocijenile aktivnosti organizacije MARRI u 2012., dale podršku aktivnostima ove organizacije za 2013., a otvorena je i procedura za izbor direktora Regionalnog centra MARRI, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Zemlje članice MARRI Inicijative prepoznale su ovu oblast kao veoma značajnu za sve zemlje regiona u procesu pristupanja EU, s obzirom da se Globalni pristup migracijama i mobilnosti EU zasniva na črtiri jednako važna stuba: zakonite migracije i mobilnost, neregularne migracije i trgovina ljudima, međunarodna zaštita i azil, te jačanje uticaja migracija i mobilnosti na razvoj zemlje porijekla.