Vijesti
Politika
Peter Sorensen
Što prije do dogovora u slučaju 'Sejdić-Finci'
31.01.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Što prije do dogovora u slučaju 'Sejdić-Finci'
Predstavnici svih stranaka u Parlamentu BiH već naredne sedmice trebali bi održati prvi sastanak u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) Petera Sorensena.
Predstavnici Sorensenovog ureda, ali i on sam ovih su dana pozvali stranke i njihove lidere da im što prije dostave imena ljudi koji će s predstavnicima Političkog i Pravnog odjela EUSR-a razgovarati o modalitetima provedbe odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju 'Sejdić-Finci', piše Dnevni avaz.
Na inicijalnim susretima, na kojima će prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora, razgovarat će se o tehničkim detaljima mogućeg sporazuma.
Sastanci bi trebali biti održavani vrlo često, a najkasnije pred kraj narednog mjeseca počinju susreti Sorensena s političkim liderima lično.
Prema informacijama iz EUSR-a, Sorensen će prvo razgovarati sa svakim od stranačkih lidera ponaosob, a u kasnijoj fazi slijede njegovi zajednički susreti sa stranačkim predsjednicima.
Do kraja februara očekuje se barem kostur mogućeg dogovora.
Andy McGuffie, portparol EUSR-a, kazao je da se radi o 'intenzivnim naporima kako bi se strankama pomoglo da postignu sporazum o amandmanima na Ustav, čime će se ispuniti odluka ECHR-a'.
'Postoji ozbiljna zabrinutost da, ako BiH sada ne radi na ispunjenju zahtjeva iz odluke ECHR-a, ona će dalje zaostajati za zemljama u regionu. Jednostavno, nema se vremena za gubljenje', kazao je McGuffie.