Vijesti
Politika
Federaciju BiH učiniti što efikasnijom
01.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Federaciju BiH učiniti što efikasnijom
Ekspertna grupa, zadužena za izradu preporuka za promjenu Ustava Federacije BiH, sastala se danas u Sarajevu s predstavnicima Parlamenta FBiH radi iznalaženja najoptimalnijih rješenja na planu ustavnopravnog preustroja FBiH.
Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić ukazao je na značaj koraka koji vode ka funkcionalnijim ustavnim rješenjima, a kontekstu razvoja parlamentarne demokratije i imperativa da se sve što je važno za građane i narode razmatra u institucijama sistema.
Naglasio je neophodnost iznalaženja rješenja koji će taj sistem učiniti efikasnijim i racionalnijim, s precizno utvđenom hijerarhijom odgovornosti u FBiH, potcrtavši da se u taj proces mora uključiti najšira javnost, da on mora biti svojina svih građana, te da ne smije ostati zatvoren u sklopu političkih elita.
Uime Ekspertne grupe, na čijem se formiranju angažirao američki ambasador u BiH Patrick Moon, a koja uživa potporu Ambasade SAD-a u BiH i USAID-a, sudionike skupa pozdravila je prof. dr. Mirjana Nadeždin-Deftedarević, istaknuvši da je zadatak ove grupe da analizira postojeća ustavnopravna rješenja, detektira aktuelne manjkavosti te sačini preporuke za reformu ustavnog uređenja FBiH.
Po njenim riječima, aktivnosti na iznalaženju realnih i primjenjivih rješenja trebale bi biti okončane do sredine maja kada bi preporuke Ekspertne grupe bile saopćene najširoj javnosti i prezentirane na međunarodnoj konferenciji.
Inicijativu za promjenu Ustava FBiH i pokretanje rada Ekspertne grupe, pozdravio je predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović, izražavajući optimizam u pogledu mogućnosti za finalizaciju tog procesa.
Izrazio je očekivanje da će taj proces rezultirati punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda i "ostalih", te ustrojem koji će osigurati pretpostavke za ekonomsku održivost, funkcionalnost i svestrani napredak FBiH.
Sudionici skupa, među kojima parlamentarni zastupnici i članovi ustavnih komisija oba doma, problematizirali su brojna pitanja od značaja za poziciju samog Parlamenta i unapređenje funkcioniranja FBiH, uključujući i pitanje preklapanja nadležnosti federalnog, kantonalnog i općinskog novoa, odnosno modalitete zajedničke, koordinirane i isključive nadležnosti.
U tom pogledu ukazano je na neodrživost modela u kojem Dom naroda i Predstavnički dom Federalnog parlamenta imaju gotovo identične nadležnosti, odnosno da se "ponavljaju", a čime se u značajnoj mjeri reducira demokratski kapacitet te institucije.
Konstatirano je da prilikom iznalaženja mogućih preporuka i rješenja treba imati u vidu pravnu stečevinu Evropske unije i aspiracije naše zemlje ka članstvu u EU, te obaveze koje iz toga proistječu.
Naglašeno je da bi bilo dobro da se u koncept reforme FBiH uvede i potprojekt lokalne samouprave, te razmotri mogućnost kreiranja regija uz uvažavanje ekonomskih, geografskih, saobraćajnih i etničkih kriterija.
Istovremeno, izražena je bojazan da bi tokom kreiranja mogućih rješenja moglo doći do "sudara" dvaju koncepata i to onoga koji se temelji na ravnopravnosti naroda i koncepta čije je polazište ekonomičniji ustroj FBiH.
Usto, ocijenjeno je da bi poteškoće mogla stvarati i pojava i mentalitet, etablirani u postratnom periodu, a radi se o tome da svako hoće da bude gazda u svom ataru.
Zaključeno je da ovu vrstu konsultacija treba nastaviti, te da će Parlament FBiH, uključujući i spomenute ustavne komisije oba doma pružiti svu potrebnu pomoć Ekspertnoj grupi, formiranoj početkom januara.
Ekspertnu grupu za pripremu preporuka za promjenu Ustava FBiH, osim profesorice Mirjane Nadeždin-Deftedarević, čine Kasim Trnka, Krešimir Zubak, Mile Lasić i Vehid Šehić, te sekretar Zlatan Begić, a koordinatorica je iz USAID-a.
Dosada je Ekspertna grupa imala nekoliko sastanaka s predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinog sektora, a slične aktivnosti nastavit će.