Vijesti
Politika
Dok se ne promijeni vlast neće biti prave borbe protiv kriminala u RS-u
02.02.2013. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Dok se ne promijeni vlast neće biti prave borbe protiv kriminala u RS-u
Prave i iskrene borbe protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj (RS) neće biti dok se aktulena vlast ne promjeni, uvjeren je generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak navodeći i primjer iz Srbije.
Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci dodao da RS-u nije dovoljno da predsjednik RS-a Milorad Dodik piše pisma pravosudnim institucijama, što je radio i prije dvije godine, pa i nakon toga te jučer ponovo, a rezultata nema, za razliku od Hrvatske i Srbije čiji predsjednici ne pišu ta pisma, ali ima rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.
On smatra da Dodikov poziv tužilaštvima da se bore brotiv korupcije i kriminala nije iskren, jer u istom danu izjavi i da će vrijeme pokazati da u njegovoj stranci, SNSD-u, nema kriminala.
Kakva je to poruka, pita se Crnadak i konstatira da to znači da se tužioci pozivaju u tu borbu, ali da u SNSD-u nema kriminala, što znači da treba da "ganjaju opozciju ili 'obične građane'“.
Predsjedništvo PDP-a je, nakon razmatranja javnog poziva predsjednika RS-a upućenog opoziciji, da se tužilaštvima dostave svi sumnjivi slučajevi koji ukazuju na mogućnost korupcije i kriminala, te da se zatraži istraga, danas Specijalnom tužilaštvu RS-a i banjalučkom Okružnom tužilaštvu uputilo i odgovarajuću prijavu u vezi s pet predmeta za koje smatraju da treba provesti istragu.
U slučaju "Oslobođenje - Delta“ PDP poziva da se istraži opraštanje novčane kazne u iznosu od četiri miliona KM preduzeću Delta DMD (u vlasništvu Miroslava Miškovića), izrečene zbog kršenja ugovora o privatizaciji preduzeća "Oslobođenje“.
Prema kazni koju je izrekla Investiciono-razvojna banka RS, a što je i u javnosti potvrđeno od zvaničnih predstavnika IRB-a, Delta DMD (kao kupac Darta trgovine, koja je izvršila privatizaciju) je prekršila odrebe o otuđenju i opterećenju sredstava, te obavezu zapošljavanja.
Nakon toga, na 118. redovnoj sjednici Vlade RS donesen je Zaključak da se firmi Darta trgovina (u vlasništvu Delta DMD) oprosti kazna od četiri miliona KM, koja je trebala da bude uplaćena u budžet RS, odnosno naloženo je IRB-u da ne vrši naplatu spomenute kazne. U Zaključku nije navedeno nikakvo obrazloženje za donošenje takve odluke.
'Smatramo da se radi o direktnoj šteti nanesenoj Republici Srpskoj, te o kršenju pravila principijelnosti i jednakog tretmana investitora, te da je više nego jasna mogućnost počinjenja nekog od krivičnih djela, posebno iz oblasti korupcije i zloupotrebe javnog položaja', stav je PDP-a.
Drugi slučaj je privatizacija Robne kuće "Boska“, zatim privatizacija preduzeća "Hidrogradnja“ Pale, koju je 2008. godine kupilo preduzeće "Integral“ za oko dva miliona KM, koje je, naknadno, samo dio "Hidrogradnje“ (hotel Panorama na Palama) prodalo Ministarstvu prosvjete RS za 5,5 miliona KM. Nakon toga, ugovor o privatizaciji "Hidrogradnje“ je raskinut.
Četvrti slučaj je "Fokus“, zatim "Šume Srpske“, u kojem PDP smatra da je potrebno istražiti razloge nastanka nenaplativih potraživanja u iznosu od 31 milion KM u ovom preduzeću, koja će, prema riječima novog direktora Jakova Galića, morati biti otpisana. Prema navodima direktora, koji je u javnost iznio podatak o dugu od 31 milion KM, prethodna rukovodstva preduzeća su robu davala bez ikakvih pokrića, odnosno na "časnu riječ“.
PDP priprema i nacrte dva zakonska rješenja, s ciljem poboljšanja i pojačavanja borbe protiv korupcije, od kojih se jedan tiče nezastarjevanja krivičnih djela počinjenih u procesu privatizacije i zlupotrebom javnih sredstava.