Vijesti
Politika
Prilikom primjene presude 'Sejdić i Finci' zadržati neposredan izbor članova Predsjedništva
04.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Prilikom primjene presude 'Sejdić i Finci' zadržati neposredan izbor članova Predsjedništva
U kontekstu primjene presude "Sejdić i Finci", Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da u Predsjedništvu BiH treba zadržati neposredan izbor članova.
Od tri člana tog državnog izvršnog tijela, dva treba da budu iz Federacije BiH, jedan iz Republike Srpske, a sva tri iz različitih konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, rekao je danas u razgovoru za Agenciju Fena stav SDA Šefik Džaferović.
Kad je u pitanju Dom naroda, građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i po Ustavu su definirani kao ostali, treba uključiti s tri predstavnika, dva iz Federacije i jednog iz Republike Srpske, uz po šest delegata tri konstitutivna naroda, koji bi se birali iz oba entiteta, kazao je Džaferović.
On će u delegaciji SDA učestvovati u razgovorima koje su za ovu sedmicu najavili evropski partneri u BiH.
Zvaničnici Delegacije Evropske unije najavili su, naime, 1. februara na brifingu za novinare da će u ovoj sedmici pokrenuti razgovore s vodećim bh. političkim strankama, ali i s onim koje s manje poslanika participiraju u parlamentu, jer žele čuti moguća rješenja za primjenu presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".
Bez tog rješenja nema napretka Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, naglašeno je.
Na brifingu je rečeno također da predstavnici Evropske unije neće predlagati nikakav model niti rješenja, nego je to zadatak domaćim zvaničnicima.