Vijesti
Politika
Provedba presude Sjedić - Finci ovisi o FBiH
06.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Provedba presude Sjedić - Finci ovisi o FBiH
Opozicija u Republici Srpskoj će svim demokratskim sredstvima raditi na promjeni vlasti u tom entitetu, poručio je lider Demokratske partije Dragan Čavić nakon današnjeg sastanka s prvim čovjekom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.
Prema njegovim riječima, RS se nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, što je posljedica „kontinuiteta loše politike režima Milorada Dodika“.
„Mi sa SDS-om kao dijelimo stavove o tome da je politički ambijent u RS potpuno nedemokratičan za opoziciju, medije, intelektualce i nevladin sektor koji kritikuje ponašanje vlasti“, istakao je Čavić.
Dodao je kako su on i Mladen Bosić ostavili u prošlosti nesporazume i da su spremni, kao dio opozicije u RS-a, nastaviti djelovati u istom političkom smjeru.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da je sa Čavićem razmijenio mišljenja i o stavu RS-a prema načinu provedbe presude Sejdić - Finci, oko čega u SDS-u i DP-u postoje jedinstveni stavovi.
Najavljujući dolazak predstavnika Evropske unije u petak u Banjaluku, Bosić je rekao da mu se iz dosadašnjih razgovora čini da je „EU koja je voljna da pomogne u provođenju presude dosta fleksibilna u svojim stavovima i da je pripremila široku lepšezu rješenja za razmatranje“.
Ponavaljajući da će odluka da li će presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci biti implementirana do konca marta, zavisi isključivo od predstavnika Federacije BiH, Bosić je zaključio da ne očekuje „da međunarodna zajednica nametne bilo kakvo rješenje“.
„Najbolje i najdugoročnije rješenje po ovom pitanju je ono koje bude plod dogovora domaćih političara. Očekujem da međunarodna zajednica neće posezati za političkim nasiljem ka u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Pedi Ešdaun“, zaključio je Bosić.