Vijesti
Politika
Banja Luka
Američka administracija nezadovoljna izjavama iz RS-a
07.02.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Američka administracija nezadovoljna izjavama iz RS-a
Predstavnici američke administracije izrazili su ozbiljno nezadovoljstvo i ocijenili neprihvatljivim pojedine izjave koje su date u Republici Srpskoj i u kojima su izvršeni napadi na američkog ambasadora i na politiku SAD-a, ocjenjujući da ne postoji realan razlog za takvu vrstu retorike.
U duhu konstruktivnih i dobrih i odnosa, treba nastaviti rješavanje konkretnih problema koji u ovom momentu postoje u BiH, rečeno je tokom razgovora koje je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić imao u Washingtonu.
Radojičić se u State Departmentu, te Nacionalnom savjetu bezbjednosti sastao s Jonathanom Mooreom i Markom Flemingom, direktorom za Balkan i Kavkaz u Nacionalnom savjetu bezbjednosti.
Iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta je saopćeno da je Radojičić informirao američke sagovornike o stavovima svih stranaka iz RS-a o implementaciji presude ''Sejdić – Finci'', ističući da je zajednički stav direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz RS uz očekivanje da stranke iz Federacije postignu dogovor o izboru člana Predsjedništva BiH iz FBiH.
Američki zvaničnici pozdravili su intenzivirane napore EU da se u što kraćem roku pronađe rješenje za implementaciju presude ''Sejdić – Finci'', koja će u potpunosti zadovoljavati standarde iz presude Evropskog suda za ljudska prava.
Po pitanju državne i vojne imovine sagovornici su potpuno saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje ovog pitanja na osnovama dogovora ''šestorke'' iz marta 2012. godine.
Radojičić je izrazio stav da bi vojnu i državnu imovinu trebalo riješiti istovremeno donošenjem odgovarajućih akata u Parlamentu BiH i sporazuma vlada dva entiteta i Vijeća ministara BiH u skladu sa zakonom, stoji u saopćenju.
Američka administracija izrazila je interes da se pitanje vojne imovine riješi što prije, očekujući da domaći lideri pokrenu inicijativu na konkretnoj implementaciji sporazuma iz marta 2012. godine.
Radojičić je također izraziostav da je potrebno izvršiti decentralizaciju nekih sektora koji se tiču pravosuđa i sigurnosti kako bi bila omogućena efikasnija borba protiv kriminala i korupcije, jer postojeći sistem, centralizovan u nekim ranijim reformama, ne pokazuje dovoljno funkcionalnosti i transparentnosti, a također ne pruža ni dovoljno oruđa za borbu protiv kriminala i korupcije.
Sagovornici su razgovarali i o inicijativama za promjene Ustava Federacije BiH pri čemu su američki zvaničnici istakli da se očekuje da grupa eksperata formirana u Sarajevu izađe sa prijedlozima koji bi bili konstruktivni i prihvatljivi za što širi krug političkih subjekata u Federaciji za koju se pokazalo da je neefikasna, skupa i u sve većim strukturalnim problemima.
Radojičić je razgovarao i s predstavnicima civilnog društva, nevladinih organizacija i akademskih institucija, među kojima je Freedom Project, Nacionalni pokret za demokratiju, World Affairs i neki drugi, s kojima je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu.
Predstavnici nevladinog sektora izrazili su interesovanje za ciljeve i dinamiku priključivanja EU za ulogu i značaj međunarodne zajednice u BiH i definisanje koje su to stvarne potrebe i kakva bi uloga međunarodne zajednice u cjelini i pojedinačnih subjekata u njoj mogla biti. Izrazili su interesovanje i za razvoj političkih događaja u RS, funkcionisanja vlasti i restrukturisanja Federacije.
Radojičić je izrazio stav da je potrebno ojačati domaće vlasništvo nad procesima, međunarodno prisustvo dovesti na nivo interesovanja za očuvanja mira i stabilnosti ali bez nametanja rješenja i uz mogućnost prenošenja znanja i ekspertske pomoći.
Kazao je da međunarodna zajednica može više da pomogne na ekonomskom planu, a ne samo poticanjem ili otvaranjem političkih pitanja, saopćeno je kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.