Vijesti
Politika
Sve stranke snose dio odgovornosti za politički ćorsokak
13.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Sve stranke snose dio odgovornosti za politički ćorsokak
Odgovornost za rješavanje političkog ćorsokaka u Federaciji BiH je na lokalnim liderima.
"Na njihov zahtjev smo u proteklim sedmicama pokušali olakšati dijalog između stranaka o prestrukturiranju Vlade Federacije. Međutim, sada nemamo drugog izbora nego da prekinemo naša nastojanja da pomognemo prestrukturiranje Vlade Federacije", navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU i Ambasade SAD-a o rješavanju političkog ćorsokaka u Federaciji BiH.
U toj izjavi se navodi da je na samom početku postignut napredak, ali na kraju nijedna strana nije pokazala dovoljno spremnosti za postizanje kompromisa.
"Sve stranke u Parlamentu Federacije i u izvršnoj vlasti snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo. Pozivamo predsjednika Živka Budimira da ne blokira niti odgađa ovaj proces i da pokaže liderstvo koje će dovesti do rješenja u skladu s osnovnim pravilima parlamentarne demokratije.
Zauzvrat, dva HDZ-a moraju prihvatiti da predsjednik Budimir dokraja ostane u svom mandatu ukoliko to uradi. Vrijeme je da se čelnici Vlade i Parlamenta Federacije fokusiraju na rješavanje stvarnih pitanja što će dovesti do kraja ekonomske i socijalne reforme koje su dogovorene s MMF-om, do promoviranja ekonomskog rasta i razvoja, stvaranja pozitivne klime za poslovanje i poboljšanja kvaliteta života građana" - navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU i Ambasade SAD-a o rješavanju političkog ćorsokaka u Federaciji BiH.