Vijesti
Politika
Lagumdžija i Pusić sutra o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske
14.02.2013. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Lagumdžija i Pusić sutra o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sutra će u Briselu učestvovati na drugom trilateralnom ministarskom sastanku BiH, Hrvatska, Evropska komisija posvećenom traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.
Na sastanku će učestvovati i ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle koji će biti domaćin sastanka.
Na dnevnom redu naći će se otvorena pitanja između BiH i Hrvatske koja su definirana kao prioritetna za rješavanje prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.
Također, razgovarat će se o slobodnom tranzitu u i iz Luke Ploče i kroz Neum, graničnim prelazima sa inspekcijskom kontrolom (BIP) i toku radova na izgradnji prelaza Gradiška i Nova Sela/Bijača, Sporazumu o pograničnom prometu i Sporazumu o graničnim prelazima između BiH i Republike Hrvatske, kao i o prefizibiliti studiji o transportnoj infrastrukturi u području Neuma.
Prvi trilateralni sastanak na ministarskom nivou održan je 19. septembra 2012. godine, nakon čega je uslijedio i trilateralni sastanak na tehničkom nivou koji je održan 19. decembra 2012. godine u Briselu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.