Vijesti
Politika
Dodikov režim nastavlja politiku 'prihvatljivog' broja nesrba u RS-u
18.02.2013. 20:00
Izvor: Moje Vijesti
Dodikov režim nastavlja politiku 'prihvatljivog' broja nesrba u RS-u
Udruženja povratnika, žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH okupljena oko Koalicije "Prvi mart" očekuju od OHR-a, Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD-a i Vijeća za implementaciju mira da zaštite Dejtonski mirovni sporazum i omoguće slobodu kretanja i boravka svim građanima BiH i tako zaštite mir u Bosni i Hercegovini.
"Mi u Koaliciji "Prvi mart" građanima BiH poručujemo da ćemo nastaviti da radimo sve što možemo da bismo svakom prognanom omogućili pravo glasa tamo odakle je protjeran bez obzira na nezakonitosti koje svakodnevno čini režim Milorada Dodika i entitetska policija po njegovim političkim instrukcijama" - navode iz Koalicije.
Izabranim predstavnicima u BiH poručuju "da za nastavak ove nezakonite kampanje ne treba kriviti Milorada Dodika i režim u entitetu Republika Srpska nego one koji misle da će ga "pacifizirati" zalažući se po ko zna koji put od 1992. godine naovamo našu imovinu, kuće i imanja i četrdesetdevet posto naše zemlje za konstruktivnu postgenocidnu budućnost u koju žele da nas povedu zajedno sa njim".
"Očekujemo od njih da zaštite interese svih građana BiH na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjeroispovijest, etničku ili drugu pripadnost. Ukoliko, pak, cijene da su nesrbi u Sarajevu vredniji od onih u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku, pristojno i pošteno bi bilo da to javno kažu" - navode.
Iz Koalicije "Prvi mart" u saopćenju navode da "MUPRS, odnosno Policijska stanica u Srebrenici nastavlja nezakonito poništavanje prebivališta i ličnih dokumenata građana nesrpske nacionalnosti i pored toga što naši sugrađani, koji su jutros zvanično obaviješteni o tome, ispunjavaju sve zakonske uslove i posjeduju imovinu odnosno kuće ili u zakonom predviđenoj proceduri ovjerene podstanarske ugovore i borave u Srebrenici".
"Režim Milorada Dodika i SNSD-a ovim još jednom pokazuju da nastavljaju provođenje politike „prihvatljivog“ broja nesrba u RS-u i da se kao i mnogim ranijim navratima ne ustručavaju da pored predstavnika međunarodne zajednice otvoreno i blatantno podrivaju Aneks 7. Dejtonskog mirovnog ugovora.
Ukoliko Aneks 7. više nije na snazi pozivamo Ured visokog predstavnika, odnosno druge odgovorne za provođenje Dejtonskog mirovnog ugovora da o tome obavijeste javnost Bosne i Hercegovine.
U suprotnom, očekujemo od njih da u skladu sa svojim mandatom spriječe nastavak etničkog čišćenja koje provodi MUPRS, ne više kao 1992. godine pod komandom Miće Stanišića, koji je opravdano na suđenje za zločine protiv čovječnosti u Haagu, nego njegovog džepnog izdanja Stanislava Čađe" - navodi se.