Vijesti
Politika
Vlada RS je izgubila kompas i nije kompetentna da obavlja svoj posao
20.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Vlada RS je izgubila kompas i nije kompetentna da obavlja svoj posao
Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) još jednom je izrazilo zabrinutost zbog sve teže ekonomsko-socijalne situacije u Republici Srpskoj te konstatovalo da vlast nema plan za borbu protiv narasle korupcije i kriminala.
Smatraju i da vlast nema plan ni za rješavanje otvorenih pitanja kao što je ogromna nezaposlenost, težak položaj privrede, sve veće siromaštvo, katastrofalna situacija u javnim preduzećima, smanjenje prihoda, „anarhija“ u školstvu, neodrživo stanje u zdravstvu, poljoprivredi, dok se i dalje arče prirodna bogastva i preostala sredstva iz budžeta, saopćeno je iz ove stranke.
"Predsjedništvo SDS-a naglašava da je na sceni derogiranje institucija RS-a i da umjesto Vlade, odluke donosi predsjednik RS-a", stoji u saopćenju.
Nedostatak koordinacije nosilaca vlasti donosi novinu u političkom životu RS-a da, kako se navodi, ministri SNSD-a dobijaju javna pisma od predsjednika RS-a šta treba da urade.
"Sve to je više nego jasan signal da je Vlada RS-a izgubila kompas i da nije kompetentna da obavlja svoj posao. U najboljem interesu RS-a bi bilo da takva Vlada što prije ode s političke scene", ponavljada SDS.
Na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu, Predsjedništvo te stranke je razmatralo i aktuelnu političku situaciju u RS-u i BiH, upoznalo se o osnavama prijedloga predstavnika EU o načinu rješavanja pitanja „Sejdić-Finci“ i reafirmiralo usaglašene stavove RS-a o tom pitanju.
Izražavaju očekivanja da stranke iz FBiH postignu dogovor o prijedlogu iz EU o direktnom izboru dvaju članova Predsjedništva BiH iz FBiH elektorskim sistemom, što bi omogućilo da se konačno provede odluka Suda iz Strazbura.
Razmatrali su i stanje u pojedinim općinskim odborima radi jačanja i pripreme za opće izbore 2014.godine. U skladu s tim su razmatrane mjere reorganizacije u pojedinim odborima kojima se u prethodonom periodu bavila Direkcija za infrastrukturu stranke radi što boljeg organizovanja za predstojeće opće izbore 2014. godine i preuzimanja odgovornosti za budućnost RS-a.