Vijesti
Politika
Zašto je Džombić 'politički ostreljen'
27.02.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Zašto je Džombić 'politički ostreljen'
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Željko Mirjanović najavio je podršku novoj Vladi RS-a, te vjeruje da se taj posao može završiti veoma brzo.
'Nema nikakve institucionalne krize, zakonodavna i izvršna vlast u RS redovno funkcionira. To pokazuje demokratsku zrelost i ove vlade koja odlazi, te parlamenta i ako se to uporedi s drugim entitetom, vidjet ćete da pokazujemo demokratsku zrelost' - kazao je Mirjanović u raspravi nakon što je Džombić obrazložio ostavku Vlade RS-a.
Pozvao je poslanike da prihvate, ako jedna vlada hoće da ode.
Njegove izlaganje kritikovao je poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić, ističući da se sem Mirjanića za riječ nije javio nijedan drugi poslanik vladajućih stranaka u RS.
S druge strane, šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kazao je da opozicija ne želi da pokazuje zube na “politički ostreljenom” premijeru, koji je, kaže, obešćašćen jer je morao da podnese ostavku, budući da je to od njega zatražio predsjednik RS-a.
Govedarica ističe da Džombić iza sebe ostavlja veoma tešku ekonomsko-socijalnu situaciju, orgomne dugove u javnim preduzećima, fondovima, prezaduženu RS…
'Odluka da podnese ostavku je odraz nemoći u koju je zapala Vlada, koja je odavno trebalo da ode' - rekao je Govedarica.
Da građani RS-a ne žele nove impulse, kako se obrazlaže pad vlade Aleksandra Džombića, već nova radna mjesta, ukazao je šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić.
Upitao je Džombića da li vjeruje da će njegova smjena to donijeti.
Đerić je dodao da je sve što se dešava urađeno samo da bi se smijenio Džombić te pozvao ga da kaže ko ga je spriječavao da provodi reforme, posebno u privredi.
'Nije svjetska ekonomska kriza sama razlog teške socijalno-ekonomske situacije u RS' - kazao je šef Kluba poslanika PDP-a i pozvao Džombića da povuče ostavku Vlade, ali da prekine kontinuitet s ranijom, Vladom Milorada Dodika.
Poslanik DP-a Dragan Čavić kaže da u RS vlada autokratija, odnosno vlada jedan čovjek.
Kazao je da nijedan predsjednik Vlade RS-a nije otišao na gori način od Džombića te dodao da ne žali nad sudbinom premijera, ali da žali da je jednom čovjeku dozvoljeno da odlučuje o svemu.
'Umjesto da nam u skladu sa zakonom obrazložite zašto odlazite, vi ste naveli razloge da ne odete' - rekao je Čavić i upitao kakvo će to biti osvježenje, ako odu četiri ministra i premijer.