Vijesti
Politika
Staša Košarac
SDS je 'štetočina' RS-a u Sarajevu
03.03.2013. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
SDS je 'štetočina' RS-a u Sarajevu
Član Glavnog odbora SNSD-a i delegat te stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac iznio je niz optužbi na kadrove SDS-a u organima BiH, ustvrdivši da rade na štetu RS-a, ali ističe da će se o konfliktu tih stranaka tek razgovarati.
Ako se ne nađe rješenje, on je naveo da će SNSD i sam "braniti RS na nivou BiH".
On tvrdi da je SNSD i ranije, bez SDS-a s kojim sada ima platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, "vodio politiku koja je ojačala poziciju RS-a, što do 2006. godine nije tako bilo, jer su desetine nadležnosti entiteta prenijete na državu".
Košarac je rekao da su željeli da "pojačaju kontinuitet te politike, angažirajući i SDS kako bi se jednim glasom govorilo u Sarajevu".
"Danas imamo situaciju da SDS, kao imperativ, ima borbu za određene pozicije u Sarajevu. I to ne bi bilo loše da na te pozicije dolaze ljudi koji imaju profesionalni kredibilitet. Imamo situaciju da se veoma često moraju štititi neki interesi u Sarajevu, za neke ljude koji su klasične štetočine" - rekao je Košarac na pres-konferenciji u Banjoj Luci.
Zbog, kako je naveo, navaletnog kadrovskog rješenja „od SDS-a, morali su da podrže direktora Agencije za borbu protiv korupcije, koji je na intrevjuu imao najmanji broj bodova".
"Na taj način se destabilizira RS" - ustvrdio je Košarac.
Primjedbe je iznio i na to što ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića, koji je kadar SDS-a, sarajevski mediji označavaju kao najboljeg ministra u Vijeću ministara.
"Za koga je on najbolji? Za Sarajevo? Za nevladin sektor, koji je na budžetu nekih međunarodnih institucija koje ne misle dobro RS? Možda je dobar za Bošnjake?" – pita se Košarac i tvrdi da to nije stabilizatacija RS.
On je optužio i SDS da "priča s OHR-om, s nekim ambasadorima..., a kada vide Dodika, trče i ljube se s njim".
Također, ustvrdio je i da je pomoćnik ministra u ministarstvu vanjske trgovine Dragiša Mekić (SDS) potpisao dokument kojim se odobrava "nesmetan izvoz municije u samoproglašeno Kosovo".
Optužio je i pomoćnika ministra odbrane BiH Mirka Okolića (SDS) da "nikada nije rekao da je loše stanje u tom resoru".
Ističući da "nije tačno da je SDS stvorio RS, jer je ona stvorena na demokratski način, odlukom Skupštine Srpske Republike BiH", u kojoj je su učestvovali mnogi poslanici koji nisu bili članovi SDS-a, Košarac je dodao da je među njima bio i Milorad Dodik, a, kaže, onda su borci očuvali RS.
Dodik će, kaže, ići u Hag da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, a pita da li će to uraditi i neki iz SDS-a.
I pored svih ovih optužbi, Košarac je rekao da platforma SDS-a i SNSD-a o zajedničkom djelovanju na nivou BiH ostaje i dalje te da će o njenoj budućnosti razgovarati predstavnici tih stranaka.