Vijesti
Politika
Provedba presude 'Sejdić – Finci' na nižim nivoima vlasti može doprinijeti procesu eurointegracija
05.03.2013. 20:00
Izvor: Moje vijesti
Provedba presude 'Sejdić – Finci' na nižim nivoima vlasti može doprinijeti procesu eurointegracija
Provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci" na nivou Kantona Sarajevo uvrštena je u amandmane na Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH i amandmane na mišljenje Komiteta regija EU o BiH.
Kako je u izjavi dostavljenoj Feni naglasio predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović, odmah nakon usvajanja amandmana Skupštine Kantona Sarajevo vezano za provedbu presude "Sejdić-Finci", Predstavništvo Kantona Sarajevo Briselu informisalo je o usvajanju amandmana sve važnije institucije Evropske unije na njihovim redovnim sastancima, posebno Evropski parlament i Komitet regija EU.
Provedbu presude "Sejdić-Finci" na nivou Kantona Sarajevo pozdravila je Delegacija Evropskog parlamenta za zapadni Balkan i Doris Pack, izvjestiteljica za BiH, na način da su predstavnici vodećih političkih partija u Evropskom parlamentu - Emine Bozkurt, Tanja Fajon (socijalisti), Jelko Kacin (liberali), Eduard Kukan, Doris Pack, Anna Ibrišagić (EPP), Marie Cornellisen (zeleni) - uputili amandmane na Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH, u kojima se navodi da je Kanton Sarajevo prva instititucija u BiH koja je provela presudu Evropskog suda.
Predloženi amandmani na Rezoluciju Evropskog parlamenta bit će biti usvajani sredinom marta od strane Parlamentarne komisije za vanjsku politike EU, dok će Rezolucija u finalnoj verziji biti usvajana na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta sredinom aprila.
Isti amandmani predloženi su i na mišljenje Komiteta regija EU o BiH, od Franza Schusbergera i Luca van den Branda, političkih izvjestitelja Komiteta regija EU za BiH. Mišljenje o BiH Komiteta regija bit će dato na usvajanje na plenarnoj sjednici u aprilu.
"Činjenica da je Kanton Sarajevo prva institucija u BiH koja je provela presudu "Sejdić – Finci" u svoj Ustav, pokazuje da i niži nivo vlasti u BiH može dati svoj doprinos u procesu integracija BiH u EU" - ocijenio je Dino Elezović, predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu.