Vijesti
Politika
Delegacija BiH predvođena ministrom Lagumdžijom boravi u zvaničnoj posjeti državi Katar
10.03.2013. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Delegacija BiH predvođena ministrom Lagumdžijom boravi u zvaničnoj posjeti državi Katar
Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiHZlatkom Lagumdžijom započela je 9. marta dvodnevnu zvaničnu posjetu Državi Katar.
U pratnji ministra Lagumdžije u Katar je doputovala i privredna delegacija BiH koju čine predstavnici više od 50 kompanija iz cijele BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske i FIPA-e.
Za ministra Lagumdžiju i dio privredne delegacije BiH (25 privrednika) sinoć je upriličena specijalna večera čiji je domaćin bio predsjednik Katarskog udruženja biznismena (Qatar Businessmen Association) šeik Faisal Bin Qasemom Al Thani, koji važi za najmoćnijeg biznismena u Kataru. Večeri su prisustvovali i članovi uprave katarskog Alfaisa holdinga, kojeg sačinjava više od 20 kompanija.
Nakon večere upriličen je obilazak Muzeja šeika Faisala Bin Qasema Al Thanija.
Ministar Lagumdžija se šeiku Faisalu Bin Qasemu Al Thaniju zahvalio za srdačan prijem i istakao prijateljske odnose BiH i Katara. Istakao je spremnost Bosne i Hercegovine i njenih privrednika za uspostavljanje tješnje privredne saradnje sa Katarom i privrednicima i finansijskim institucijama ove zemlje.
Naglasio je da je BiH zemlja koja je otvorena za inostrane investicije i zemlja koja posjeduje veliki ekonomski potencijal, te upoznao sagovornike sa brojnim mogućnostima za ulaganja u različitim sektorima.
Također, upoznao je sagovornike sa prednostima koje BiH posjeduje, poput geografskog položaja, kvalitetne i vrhunski obrazovane radne snage, mogućnost pristupa velikom tržištu od preko 30 miliona potrošača putem CEFTA-e, te ukazao na poslovne potencijale bh. kompanija koje imaju izuzetno međunarodno iskustvo.
U tom smislu izrazio je zainteresiranost Bosne i Hercegovine da putem svojih kompanija učestvuje u daljnjem razvoju i izgradnji Katara, posebno za mogućnost angažiranja bh. kompanija na gradnji objekata za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine, čiji je organizator upravo Katar.
Ministar Lagumdžija je pozvao šeika Faisala Bin Qasema Al Thanija da u narednom periodu posjeti BiH kako bi se na licu mjesta upoznao sa privrednim i investicionim prilikama u našoj zemlji, te mogućnostima bh. kompanija, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.