Vijesti
Politika
Tuzla
Izglasana smjena Vlade TK, čeka se Ustavni sud FBiH
14.03.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Izglasana smjena Vlade TK, čeka se Ustavni sud FBiH
Nakon gotovo sedamnaest sati trajanja sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera, sa ukupno 22 glasa za i 13 protiv izglasana je odluka o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona.
Za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona glasalo je deset zastupnika iz reda SDA, tri iz SBiH, četiri nezavisna, dva iz BPS-a, dva iz NSRzB i jedan iz HDZ-a, i oni čine novu skupštinsku većinu.
U opoziciji je ostalo 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBB-a BiH.
Međutim, dvojica zastupnika SDP-a iz Kluba Hrvata pozvala su se na vitalni nacionalni interes, te samim tim konačnu odluku o smjeni Vlade donijet će Ustavni sud Federacije FBiH.
U nastavku sjednice je razmatran zahtjev za smjenom predsjednika Skupštine TK. Odluka o smjeni je izglasana, ali će kao i u slučaju Vlade Tuzlanskog kantona konačnu riječ imati Ustavni sud FBiH.
'Već od danas krećemo u konsultacije oko mandatara Vlade i novih ministara s obzirom da je po nama, novoj parlamentarnoj većini ovo sve završeno, da je izglasana smjena Vlade Tuzlanskog kantona' – izjavio je poslanik iz reda SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Senad Alić, istaknuvši da će čekati očitavanje Ustavnog suda FBiH, a kada dobiju odluke postupit će dalje.
Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević smatra da će odluka Ustavnog suda FBiH biti relevantna.
'Odluka Ustavnog suda će biti relevantna i prihvatljiva za sve nas. U međuvremenu, ekonomska kriza uzrokuje pad prihoda koje ne možemo namiriti. Mi smo se trudili da zadržimo postojeći broj zaposlenih' - kazao je premijer TK Sead Čaušević.
Na vanrednoj sjednici poslanici su istim omjerom glasova također izglasali i smjenu predsjednika Skupštine TK Slađana Ilića, a s obzirom da je SDP pokrenuo vitalni nacionalni interes, konačan stav dat će Ustavni sud FBiH.
'Kada dođe odluka Ustavnog suda i ukoliko on kaže da je odluka validna, ja se naravno istog trenutka povlačim, ne samo sa mjesta predsjednika, nego iz rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona' - izjavio je još uvijek predsjedavajući Skupštine TK Slađan Ilić.
Poslanici su povukli odluku o potvrđivanju kandidata za mjesto predsjednika ili potpredsjednika kantonalne Skupštine do odluke Ustavnog suda FBiH.
S obzirom da Ustavni sud zvanično još nema sudija na ovom nivou, smjena Vlade Tuzlanskog kantona će sačekati možda i do dva mjeseca.