Vijesti
Politika
Četvorka na okupu i iduće sedmice
14.03.2013. 20:00
Izvor: Vijesti.ba
Četvorka na okupu i iduće sedmice
SARAJEVO - Lideri četiri stranke, koje čine većinu u FBiH (SDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SBB), iduće sedmice će se opet sastati kako bi pokušali dogovoriti način provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", nakon što to nisu uspjeli na sastanku u srijedu.
Kazao je ovo danas Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990, te dodao da još nije zakazan tačan termin sastanka, ali da u međuvremenu treba unutar stranaka biti razmotren prijedlog koji su dali HDZ BiH i HDZ 1990. Presuda u slučaju "Sejdić i Finci" traži izmjenu Ustava BiH, kako bi i građani iz reda ostalih stekli pravo da budu birani u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Predsjedništvo BiH.
Ovo je jedan od dva uslova potrebna da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, a uvjeravanja su da će pitanje presude biti riješeno do kraja ovog mjeseca.
Novi model, koji su predložila dva HDZ-a, kako je rečeno nakon sastanka, uključuje deset izbornih jedinica u FBiH i predstavlja kompilaciju elektorskog i proporcionalnog principa, što znači da se svi mogu kandidovati na izborima i da svi imaju jednak uticaj na izbor članova Predsjedništva BiH.
"Tih deset izbornih jedinica su deset kantona. To je direktan izbor preko elektora. Ko pobijedi pripada mu jedan glas iz te izborne jedinice. To je jedna varijanta europskog modela. Ranije pominjanih 12 izbornih jedinica nije prihvatljivo. Išlo se na deset jer su kantoni ustavna kategorija", istakao je Vegar.
Munib Jusufović, generalni sekretar SBB-a, kazao je danas da su dobili prijedlog te da narednih dana treba da ga proučavaju i da vide kakav je stav EU o njemu.
"Treba da vidimo da li zadovoljava kriterije, uslove presude. Dobićemo njihov stav i vidjeti koliko se uopšte tim baviti. Zato ne bih sada govorio o detaljima prijedloga. Znaće se stavovi narednih dana", rekao je Jusufović.
Božo Ljubić, lider HDZ 1990, je nakon sastanka u srijedu istakao da je prijedlog matematički kompleksan, konceptualno jasan i konzistentan, uključuje i proporcionalni i elektorski princip koji nije baziran na 12 izbornih jedinica, kao što se pominjalo u javnosti kao navodni EU model.
Tek po dogovoru između stranaka parlamentarne većine iz FBiH, dogovoreni model bi bio proslijeđen strankama iz RS.