Vijesti
Politika
Ministar civilnih poslova BiH
Nović implementira plan za otcjepljenje RS?
18.03.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Nović implementira plan za otcjepljenje RS?
Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kako saznajemo iz krugova bliskih međunarodnoj zajednici u BiH, u narednom periodu će biti osoba koja će relativno mirnu političku klimu na nivou Savjeta ministara dovesti do usijanja.
Naime, on je već počeo sa tim aktivnostima na način da je u parlamentarnu proceduru uputio Zakon o jedinstvenom matičnom broju čiji cilj nije da riješi problem sa blokiranjim izdavanjem matičnih brojeva tek rođenim bebama, nego da pokuša podijeliti matične brojeve po entitetskoj liniji kako bi se sutra na isti način mogao podijeliti i CIPS, te svi drugi sistemi koji se vežu za matični broj.
Pored toga, iz istih izvora saznajemo da će tek nastupiti problemi kada isti ministar veoma brzo u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o prebivalištu koji ima za cilj da bitno ograniči slobodno kretanje građana unutar Bosne i Hercegovine, te da ekstremno usloži proceduru za promjenu mjesta prebivališta. Finale svih finala će, kako doznajemo, biti prijedlog Zakona o državljanstvu o čijem sadržaju se još špekuliše.
Mnogi se pitaju zbog čega sada odjednom ovako intenzivne aktivnosti ministra Novića i to baš na ovim zakonima. Da li je on dio plana o kojem se govori u političkim krugovima, kako domćim, tako i međunarodnim, ili se jednostavno probudio nakon ne baš sjajnih ocjena njegovog dosadašnjeg rada.
Jedno je sigurno, nekoliko "spornih" zakona će uskoro biti na razmatranju i to će biti prilika za Novića da objasni svoj motiv, ne samo parlamentarcima nego i predstavnicima međunarodne zajednice koji to očekuju od njega.