Vijesti
Politika
Lagumdžija razgovarao sa direktorom EBRD-a za BiH
18.03.2013. 20:00
Izvor: Mojevijesti.ba
Lagumdžija razgovarao sa direktorom EBRD-a za BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas direktora Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Austriju, BiH, Izrael, Kazahstan, Kipar i Maltu, Johannesa Seiringera.
Tom prilikom direktor Seiringer je Lagumdžiju, koji je i guverner BiH u EBRD-u, informirao da zajedno sa delegacijom članova Odbora direktora EBRD-a boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u cilju pripreme Strategije EBRD-a za BiH i Hrvatsku za period 2013. - 2015. godina.
Lagumdžija je zahvalio direktoru Seiringeru za posjetu i istakao značaj aktivnosti Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini.
Izrazio je zahvalnost za do sada realizirane projekte/investicije Banke u BiH, pri tome istakavši da je EBRD u BiH uložio skoro 1,5 milijardi eura kroz oko 100 projekata, sa fokusom na infrastrukturni razvoj, podršku malom i srednjem preduzetništvu i jačanje finansijskog sektora.
U tom smislu Lagumdžija je ocijenio da bi EBRD u narednom periodu posebnu pažnju trebao posvetiti sektoru preduzeća (finansiranje malih i srednjih preduzeća, osiguranje kreditnih linija, privatizacija državnih preduzeća, postprivatizacijsko finansiranje i restrukturiranje, oblast nekretnina, oblast agrobiznisa), ključnim reformama u finansijskom sektoru (supervizija bankarstva, zakonodavstvo o osiguranju i lizingu, reforma penzionog sistema), jačanju postojećih energetskih potencijala i strateškoj orijentaciji ka izvozu, sektoru infrastrukture (politika i strategija transporta, funkcionalno razdvajanje sektora željeznica, finansiranje cestogradnje, energetska strategija), razvoju turizma, te razvoju industrije namještaja, s obzirom na potencijale koje BiH posjeduje.
Kao jedan od uspješnih primjera saradnje BiH i EBRD-a Lagumdžija i direktor Seiringer su posebno istaknuli primjer izgradnje tunela Vijenac (1. mart) na Koridoru 5-C, na kojem su domaće građevinske firme pokazale da su pouzdan partner, te da se mogu nositi i sa najsloženijim građevinskim izazovima.
Lagumdžija i direktor Seiringer su razgovarali i o predstojećem BiH - UK investicijskom i trgovinskom forumu koji će 18. aprila biti održan u Londonu i Godišnjem sastanku EBRD-a koji će 10. i 11. maja 2013. godine biti održan u Istanbulu pod motom „Innovating for growth”, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.