Vijesti
Politika
Sarajevo
Danas sjednica Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu 39 tačaka
26.03.2013. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Danas sjednica Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu 39 tačaka
Vijeće ministara BiH će na današnjoj sjednici u Sarajevu, kako je najavljeno, razmatrati 39 tačaka dnevnog reda.
Između ostalog, razmatrat će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH kao i Nacrt zakona o programu zaštite svjedoka u BiH.
Na predloženom dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Nacrt protokola o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, s Izvještajem o obavljenim pregovorima kao i Prijedlog zaključka o neprihvatanju prijedloga za izmjene Sporazuma o petogodišnjem programu razvojne saradnje 2002.– 2006., između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Grčke.
Ministri će razmatrati i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije te Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 2 na Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini.
U dnevni red uvršten je i Nacrt osnova za zaključivanje Sporazuma između BiH i Republike Poljske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju fiskalne utaje u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu kao i Prijedlog odluke o prijenosu vlasništva nad osnovnim sredstvima.
Vijeće ministara BiH danas će raspravljat i o Prijedlogu odluke o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijima za opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH, Prijedlogu odluke o usvajanju Statističkog programa BiH za period 2013.-2016. kao i Informaciji o problemu evidentiranja oružja osoba s diplomatskim statusom i osoba zaposlenih na unutrašnjem osiguranju stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.
Također, bit će razmatrana i Informacija o preduzetim radnjama i postupcima u vezi s izgradnjom državnog zatvora, Informacija o potrebi zaključivanja ugovora o saradnji u oblasti protivminskog djelovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije u oblasti protivminskog djelovanja putem Međunarodnog povjerilačkog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) te Informacijia o izradi dokumenta "Program mjera za provedbu Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za period 1. januara do 31. decembra 2013. godine.
Vijeće ministara odlučit će i o Nacrtu dokumenta Program mjera za provedbu Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za isti period.
Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o državnom paketu IPA 2013 koji je formirala Evropska komisija, Informacija o pripremama za korištenje novog instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2014.-2020. (IPA II) kao i Informacija o trilateralnoj posjeti predstavnika BiH, Evropske unije i Republike Hrvatske Graničnom prijelazu Gradiška.
Ministrima će biti predočena i Informacija o Odluci Komiteta ministara Vijeća Evrope u vezi s izvršenjem presude u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH.
Sjednica počinje u 8.30 sati.